Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Ustava koje se tiču referenduma

06.12.2022 07:25 ZAGREB, 5. prosinca 2022. (Hina) - Hrvatski sabor u utorak će raspravljati o izmjenama Ustava koje se tiču isključivo referenduma i s njima povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, HDZ je uvjeren u postizanje dvotrećinske većine, no oporba ustrajava da se na ustavnoj razini riješi pitanje pobačaja.

Prema prijedlogu nacrta promjene Ustava, što ga je zastupnicima poslao Odbor za Ustav, broj birača koji mogu zatražiti raspisivanje državnog referenduma smanjio bi se s dosadašnjih 360.000 (deset posto od ukupnog broja birača) na 250.000 birača. Smanjio bi se i kvorum odlučivanja na referendumu s 33 na 30 posto od ukupnog broja birača kada je riječ o promjeni Ustava ili organskog zakona.

Kada je riječ o izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, propisalo bi se kako je za izbor ustavnih sudaca potrebno dvije trećine, odnosno 101 glas, saborskih zastupnika. U odnosu na dosadašnji nacrt, dogovoreno je da se briše odredba o nemogućnosti referenduma o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti Hrvatskog sabora, Vlade ili predsjednika RH jer izaziva nedoumice. Briše se i odredba o prethodnoj kontroli referendumskog pitanja koju bi po službenoj dužnosti provodio Ustavni sud, ostaje kontrola na zahtjev 15 zastupnika, Vlade ili predsjednika Republike.

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ) prošli tjedan je izjavio da su HDZ i oporba sve bliže zajedničkim rješenjima, no lijeva oporba u ponedjeljak je ustrajavala da se pitanje pobačaja riješi na ustavnoj razini.

Oporba traži jamstvo za pravo žena na izbor

Klub ZLB neće dati podršku takvim izmjenama Ustava dok god ne dobijemo jamstvo da će se pravo žena na izbor zaista osigurati na svim razinama, poručila je Sandra Benčić. I iz SDP-a poručuju da i dalje inzistiraju da pobačaj bude u Ustavu, te kažu kako ne znaju od kuda HDZ-u dojam da će doći do izmjena Ustava u obliku kako ga predlažu.HDZ, pak, izražava optimizam u pogledu potrebne dvotrećinske većine.

"Iz onoga što mogu iščitati, postoji dobra volja oporbe da se priključi ovome jer su i oni ipak svjesni da su te promjene nužne i da uspostavimo politički konsenzus na onome o čemu identično mislimo“, rekao je Branko Bačić (HDZ). Podsjetio je kako je HDZ na početku ulaska u promjene Ustava dao okvir proizašao iz rasprave o Zakonu o referendumu i da su tada sve političke stranke izrazile stav da je Zakon podnormiran kada je riječ o neposrednom izjašnjavanje građana na referendumu. "I tu smo bili apsolutno suglasni da je potrebno, ne samo donijeti novi Zakon, nego i Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu, a i danas smo tog stava. Širenje pitanja koja bi trebalo drugačije definirati u Ustavu apsolutno ne može uspostaviti dvotrećinsku većinu u Saboru”, kazao je Bačić na upit o uvrštenju pobačaja u Ustav.

Izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu donose se u tri koraka, u utorak će Sabor biti na drugom koraku. Prvi je napravio u srpnju kada je odlučio da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu. Prema tjednom planu rada, Sabor u utorak čeka poprilično posla. Osim o ustavnim pitanjima, treba raspraviti i izmjene triju zakona - o osiguranju, o tržištu kapitala te o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Hrvatske.