Dnevne novosti

Sabor: Zastupnici će ovoga tjedna raspraviti 20 točaka

05.12.2022 07:36 SABORNICA
ZAGREB, 4. prosinca 2022. (Hina) - Zastupnike u novom radnom tjednu čeka čak 20 točaka za raspravu, među kojima su izmjene Zakona o trgovini, izmjene Zakona o radu te nacrt promjene Ustava vezan za referendum.

Plenarna sjednica počinje u ponedjeljak raspravom o dva financijska zakona, u utorak zastupnici će raspravljati o promjenama Ustava vezanim za referendum, u srijedu o besplatnim obrocima u školama, četvrtak je rezerviran za radno zakonodavstvo, a petak za raspravu o plaćama državnih dužnosnika i službenika.

Izmjenama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, na dnevnom redu u ponedjeljak, smanjuje se prag obavještavanja Ureda za sprječavanje pranja novca o gotovinskim transakcijama sa 200.000 kuna na 10.000 eura. 

Zakonom o olakšavanju uporabe financijskih i drugih informacija olakšava se pristup financijskim informacijama i informacijama o bankovnim računima nadležnim tijelima u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istrage ili progona teških kaznenih djela.

O nacrtu prijedloga promjene Ustava i s njim povezanim izmjenama Ustavnog zakona o Ustavnom sudu u dijelu koji se tiče referenduma zastupnici će izreći svoje mišljenje u utorak. Cilj tih izmjena je olakšati referendum i učiniti ga dostupnijim.

U srijedu dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

Sabor će raspraviti se po hitnoj proceduru kako bi svi osnovnoškolci od drugog polugodišta imali besplatni školski obrok, odnosno kako bi se mogao financirati ili sufinancirati iz državnoga proračuna.

Besplatni obroci za oko 311.000 učenika osnovnih škola

Sredstva za provedbu te mjere osigurana su u proračunu za iduću i projekcijama za 2024. i 2025. godinu u godišnjem iznosu od 544,2 milijuna kuna, a besplatni će obroci biti osigurani za oko 311.000 učenika osnovnih škola.

Izmjene Zakona o radu, na rasporedu u  četvrtak, donose niz novina, od suzbijanja dugogodišnjih ugovora o radu na određeno vrijeme, reguliranja rada na izdvojenom radnom mjestu, novog oblika rada putem digitalnih platformi, do povećanja satnice za rad nedjeljom. 

Rad nedjeljom uređuju i izmjene Zakona o trgovini, također na rasporedu u četvrtak, po kojima bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine u kojima bi radili.

Sabor će tjedan zaključiti raspravom o nekoliko zakonskih prijedloga koji se mijenjaju radi novog modela izračuna plaća službenika i dužnosnika tako da će dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici. Ako Sabor usvoji izmjene, državnim dužnosnicima (premijer, predsjednik Sabora, ministri, zastupnici) plaće će porasti za više od 1000 kuna.