Dnevne novosti

Eurozastupnici pozvali na smanjenje birokracije za pristup programu Erasmus+

24.06.2022 07:05 BRUXELLES/ZAGREB, 23. lipnja 2022. (Hina) - Europski parlament pozvao je u četvrtak Komisiju da smanji birokraciju i pojednostavi administrativne procedure za pristup programu za razmjenu studenata Erasmus+. 
U izvješću usvojenom s 471 glasom za, 55 protiv i 66 suzdržanih, ističe se da "administrativne prepreke sprečavaju sudjelovanje mnogih potencijalnih sudionika u programu". Stoga, Europski parlament "potiče Komisiju da smanji birokraciju i pojednostavi postupke za pristup financiranju kako bi ga se lakše razumjelo i učinilo pristupačnijim", ističući "da je administrativno opterećenje prepreka za pristup svima i da najviše utječe na one s manje mogućnosti ili s posebnim potrebama". U izvješću o provedbi mjera uključivanja u okviru programa Erasmus+ za razdoblje 2014.-202. francuske zastupnice Laurence Farreng istaknuto je i da je program važan čimbenik u procesu europske integracije i jačanja vidljivosti EU-a. Zbog toga su europarlamentarci istaknuli da je potrebna bolja suradnja s zemljama koje ispunjavaju kriterije, "osobito na zapadnom Balkanu te u istočnom i južnom susjedstvu".

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko (HDZ) bila je pregovaračica u ime Europske pučke stranke (EPP) za izvješće. “U programu Erasmus+ mogu sudjelovati i zemlje koje nisu u Europskoj uniji. Na inicijativu EPP-a, u Izvješću se poziva na bolju suradnju sa zemljama zapadnog Balkana i drugim partnerima EU-a u našem istočnom i južnom susjedstvu, što je nužno za unapređenje partnerstva i europskih integracija,” poručila je Zovko. „Ove godine obilježavamo 35. obljetnicu programa Erasmus+. Od njegovog pokretanja, u ovom programu razmjene sudjelovalo je više od 12 milijuna europskih građana. Erasmus+ kao istinska vodeća inicijativa predstavlja jedan od najuspješnijih primjera europske integracije”, izjavila je Zovko na plenarnoj sjednici, navodi se u priopćenju ureda zastupnice. „Program se vremenom razvijao i sve većem broju građana nudi iskustva koja mijenjaju život, od studenata do mladih stručnjaka, od visokog obrazovanja do strukovnog osposobljavanja. Izvješće koje smo usvojili ocjenjuje inkluzivnost programa i preporučuje mjere za daljnje proširenje raspona korisnika, pružajući šansu građanima koji imaju manje mogućnosti i žive u udaljenijim područjima, kao što su periferne regije i otoci”, dodala je Zovko. Izvješće, među ostalim, potiče države članice i nacionalne agencije da omoguće više edukativnih seminara za osoblje koje provodi program, promiče obuku i podršku edukatorima, lokalnim organizacijama u svim područjima i podržava razmjene najboljih praksi između država članica, istaknuo je ured zastupnice.