Dnevne novosti

MUP intenzivira suradnju s američkim forenzičarima

21.06.2022 07:15 ZAGREB, 20. lipnja 2022. (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s izaslanstvom Američke akademije za forenzične znanosti, intenziviranje suradnje MUP-a s tom institucijom, dodajući da "postoje i neka naša primjenjiva rješenja" koja koriste američki forenzičari.
''Forenzika postaje sve važniji dio sveukupnih sigurnosnih napora. Intenzivirat ćemo suradnju s američkom Akademijom za forenzične znanosti s obzirom da je znano sa čime smo suočeni ovih dana'', kazao je Božinović uoči Kongresa pod nazivom ''12th ISABS Conference on Forensic and Antropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine'', a koji se od 22. do 27. lipnja održava u Dubrovniku. Božinović je naglasio da je Hrvatska prva država u svijetu koju je Američka akademija za forenzične znanosti posjetila već drugi put te je dodao da su iskustva američkih znanstvenika značajna za Hrvatsku. ''Međutim, možemo s ponosom reći da postoje i neka naša primjenjiva rješenja koja koriste američki forenzičari. Iako forenzika pokriva šire područje, mi smo fokusirani na kriminalistička istraživanja koja nisu jednosmjerna'', rekao je najavivši da će američki forenzičari posjetiti i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Načelnica tog centra Andrea Ledić naglasila je da je napravljen iskorak prema SAD-u i američkim forenzičnim znanstvenicima uz podršku ministra Božinovića i predsjednika Hrvatskog društva za humanu genetiku Dragana Primorca. ''Stali smo uz bok s najeminentnijim svjetskim forenzičarima i pokazali smo da ne zaostajemo za njima ni u kojem smislu'', rekla je Ledić. Predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku i donedavni predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti Dragan Primorac naglasio je značajnu suradnju između SAD-a i Hrvatske, bliskih država koje surađuju na nizu područja, među kojima je i forenzika. ''Nikada Američka akademija nije bila u posjetu nekoj drugoj državi u ovako jakom sastavu koji uključuje predsjednika te institucije i tri dobitnika Nobelove nagrade'', kazao je dodajući da će na kongresu sudjelovati 550 znanstvenika koji će govoriti o budućnosti forenzike i medicine, uključujući razvoj genske i stanične terapije. Primorac je najavio i održavanje pokazne vježbe na brodu ispred Dubrovnika koja će se održati u suradnji s MUP-om i centrom Ivan Vučetić. ''Bit će rekonstrukcija četiri mjesta događaja – od utapanja, ubojstva, samoubojstva i otkrivanja droga. Nakon toga imamo interdisciplinarnu sekciju Američke akademija za forenzičke znanosti gdje ćemo diskutirati o svim segmentima – od pravne znanosti, toksikologije, DNA analize i analize dokumenata, kako bi spojili znanstvenike svih država koji će nazočiti'', kazao je.

Predsjednica Američke akademije za forenzične znanosti Laura C. Fulginiti iskazala je zadovoljstvo i čast da se Kongres forenzičke i antropološke genetike, u organizaciji Mayo klinike i Bolnice Sv. Katarina, održava u Hrvatskoj s kojom američka akademija ima čvrstu suradnju.