Dnevne novosti

Slovenija isplatu sudskih troškova Zagrebu uvjetuje kompromitiranom arbitražom

20.06.2022 07:15 LJUBLJANA, 17. lipnja 2022. (Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da isplatu troškova izgubljenog sudskog postupka pred sudom Europske unije protiv Hrvatske veže uz arbitražu o granici i iznos koji Hrvatska duguje Sloveniji za troškove tog postupka.

Reagirajući na navode zagrebačkog "Večernjeg lista" da je slovenska vlada unatoč višekratnim pozivima Zagreba ignorirala obvezu da Hrvatskoj isplati troškove izgubljenog sudskog postupka slovenski MVP objavio je da Hrvatska duguje znatno veći iznos Sloveniji za arbitražu o granici. Sud EU-a odbacio je slovensku tužbu za navodno hrvatsko kršenje prava Europske unije zbog neimplementiranja arbitražne presude o granici. Tužbu je pred kraj mandata podnijela vlada nekadašnjeg premijera Mire Cerara, no sud je tužbu odbio, proglasivši se nenadležnim. Sloveniji je odredio da Hrvatskoj plati sudske troškove, a obje strane pozvao da granični spor riješe bilateralno. Riječ je o 150 tisuća eura, a u slovenskom  ministarstvu vanjskih poslova naveli su da se ne radi o ignoriranju poziva da se troškovi plate, no to povezuju sa zahtjevom da Hrvatska plati polovicu troškova nastalih  arbitražnim postupkom o granici, iz kojega je Hrvatska svojedobno istupila ocijenivši da je nepovratno kompromitiran postupcima Slovenije, nakon čega je ad-hoc tribunal svejedno nastavio taj proces, a Slovenija sama plaćala troškove njegova rada. Slovenija i dalje smatra kako bi Hrvatska trebala implementirati arbitražu o granici, premda je izlazak iz arbitražnog postupka jednoglasno potvrdio hrvatski Sabor, a ukazuje i na pitanje podjele troškova arbitraže.

Slovenija će Hrvatskoj platiti sudske troškove zbog tužbe pred sudom Europske unije, ali to pitanje vidi kao dio postupka implementacije arbitražne presude, na što je Slovenija već više puta pozvala Hrvatsku, naveli su u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, javlja Slovenska tiskovna agencija STA. U izjavi se navodi da uz sudske troškove koje očekuje Hrvatska zbog odbijene tužbe Slovenije "treba riješiti i pitanje troškova nastalih u arbitražnom postupku". Arbitražni sud je 2015. odbacio namjeru Hrvatske da jednostrano izađe iz arbitraže kompromitirane slovenskim intervencijama, nakon čega se Slovenija pobrinula da sud završi postupak, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, te dodaje da je trošak rada suda do kraja njegova djelovanja iznosio 800 tisuća eura, te da je arbitražni sud  odredio da obje države u arbitraži taj trošak dijele u jednakom iznosu.