Dnevne novosti

Izmjena programa "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj"

17.06.2022 07:00 ZAGREB, 15. lipnja 2022. (Hina) - Vlada je u srijedu izmijenila program "Mikro i mali zajmovi za ruralni razvoj", nastojeći povećati ulaganja u ruralni razvoj u slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave te ulaganja u voćarstvo i maslinarstvo.

Današnjom vladinom odlukom rok otplate zajma za mikroinvesticijske zajmove produžava se s dosadašnjih pet godina na novi rok do sedam godina te za male investicijske zajmove s dosadašnjih 10 na 12 godina uz poček u otplati do pet godina kod malih investicijskih zajmova.

Time se nastoje povećati ulaganja u ruralni turizam u slabije razvijenim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te povećati ulaganje u voćarstvo i maslinarstvo. Dulji rokovi otplate odnose se na ulaganja u podizanje višegodišnjih nasada te ulaganja u ruralni turizam u jedinicama lokalne samouprave iz I.-IV. skupine prema indeksu razvijenosti.

Poček do pet godina kod malih investicijskih zajmova odnosi na ulaganja u podizanje višegodišnjih nasada kako bi se početak otplate zajma uskladio s početkom ostvarivanja prihoda od trajnog nasada.