Dnevne novosti

WWF Adria: Plin i nuklearna energija nisu održivi oblici energije

15.06.2022 07:05 ZAGREB, 14. lipnja 2022. (Hina) - WWF Adria, članica Svjetske organizacija za zaštitu prirode, pozvala je u utorak hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu da odbiju prijedlog kojim bi se prirodni plin i nuklearna energija svrstali među održivim oblicima energije, smatravši ih zastarjelima i štetnima.

„Plin uzrokuje inflacijsku krizu u Europi, a EU ga istovremeno želi promovirati kao održiv izvor energije. Time dodatno potiče njegovu potrošnju, što će samo pogoršati već lošu situaciju“, kazala je izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Kalauz dodaje da je energija dobivena iz obnovljivih izvora energije jeftinija od plina, zbog čega bi europska kućanstva imala financijske koristi od brže tranzicije na energiju vjetra, solarnu energiju i ostale zelene tehnologije.

Međutim, EU se priprema na potpisivanje liste "zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja. Na toj bi se listi mogli naći prirodni plin i nuklearna energija.

"Tom odlukom će se milijarde eura preusmjeriti na neodržive izvore energije, što će za ljude značiti dodatni porast računa za plin“, navodi se u priopćenju WWF Adrie. Zbog toga je pokrenuta kampanja #StopFakeGreen (zaustavimo lažno zeleno) kojom pozivaju zastupnike Europskog parlamenta da glasaju protiv uključivanja plina i nuklearne energije u EU taksonomiju. WWF i druge europske okolišne udruge smatraju da visoke emisije koje proizvodi plin i radioaktivni otpad koji nastaje od nuklearne energije nisu zeleni ni održivi.

Članovi Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta odbili su podržati klasifikaciju plina i nuklearne energije kao ekološki održivih izvora energije.

"Sljedeća je plenarna sjednica Europskog parlamenta u srpnju na kojoj zastupnici moraju finalno odbiti Dopunski delegirani akt o taksonomiji“, rekla je KalauzKampanja #StopFakeGreen trajat će do kraja spomenute plenarne sjednice, a u sklopu nje organizatori provode peticiju kojom traže od građana potpise podrške.