Dnevne novosti

Sabor: Oporba kritizirala izviješće o sastancima Europskog vijeća u 2021.

20.01.2022 07:05 ZAGREB, 19. siječnja 2022. (Hina) - Oporbeni saborski zastupnici u srijedu su, kritizirajući izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u 2021., upozorili na demografske probleme, loš položaj Hrvata u BiH, povećanje cijene energenata te inflaciju, dok su vladajući isticali da su na sastancima uspješno branili interese RH.

Izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u 2021. u  Hrvatskom je saboru predstavio premijer Andrej Plenković, a iz Mosta su najavili da ga neće podržati.

Raspudić: Plenkovićeva Vlada 'podvila rep' i izdala Hrvate u BiH

Nino Raspudić upozorio je da je Vijeće EU odbacilo amandmane Hrvatske o legitimnom političkom predstavljanju i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda kroz izbornu reformu uoči izbora u BiH koji će biti u listopadu. 

"Umjesto da Hrvatska blokira te zaključke, kako je primjerice godinu dana ranije učinila Bugarska, zbog sitnica na štetu Sjeverne Makedonije, procijenivši da je to u skladu s njenim nacionalnim interesima, Plenkovićeva vlada odlučila je 'podviti rep' i kao 'poslušni ćato' odraditi zadatak hladne izdaje Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i hrvatskog interesa u cjelini", upozorio je. Naveo je i kako u Republici Srpskoj ne postoji niti jedan srpski faktor koji bi milimetra odstupio od koncepta Republike Srpske. Poručio je također kako i jedan Hrvat ili član vladajuće većine u Hrvatskoj nije trebao "ići slaviti" Republiku Srpsku.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman smatra pak da su zaključci Vijeća EU najveći uspjeh ove vlade. "Ako je netko učinio za Hrvate u BiH, onda je to Plenković i svi mi zajedno s njim koji smo tamo bili prisutni", rekao je.

Grbin (SDP): Zašto još nema potpora za građane? Zašto se zalažemo za nuklearnu energiju? 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je napomenuo da je Europsko vijeće lani pozvalo države članice i Europsku komisiju da se ide s potporama najugroženijim građanima i kompanijama da se osmisle srednjoročne i dugoročne mjere za smanjenje cijene energija te se govorilo i o poreznom rasterećenju.

"Od toga Hrvatska nije napravila ništa. Jedina mjera je bila ono zamrzavanje cijena goriva", upozorio je. Smatra i kako Hrvatska po to pitanju može učiniti puno i da mjerama pomognu građanima i gospodarstvu, ali naša zemlja to ne čini. Grbin je upozorio i da se na Europskom vijeću Hrvatska pridružila Francuskoj i još nekim državama članicama u zagovaranju nuklearne energije. Upitao se zašto se ne pridružujemo zemljama koje se zalažu za alternativne izvore energije poručivši da se Hrvatska dugoročno mora pozabaviti izvorima energije i što većom autonomijom po tom pitanju.

Poručio je i da se SDP zalaže za ulazak u Schengen te da se iskoriste sredstva iz Fonda solidarnosti. Pozvao je i Vladu da da procjenu što nas, na inflaciju koju imamo danas, očekuje uvođenjem eura te kako ćemo umanjiti inflatorni udar na građane.

Bojan Glavašević (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka)  rekao je kako je Hrvatska velike novce iz EU dobila jer je Hrvatska nerazvijena i siromašna, a ne zato što nam je "premijer Henry Kissinger u janjećem krznu". Naveo je i da su rezultati hrvatskih napora u proširenju EU takvi da Sjeverna Makedonija ima i dalje sramotnu blokadu pregovora, Srbija prihvaća zakone koji idu u suprotnom smjeru od  pravne stečevine i vrijednosti EU, a Crna Gora radi korake u nazad. Također, kazao je, u EU za BiH i Hrvate u njoj nema razumijevanja ni velikog interesa za pozicije naše vlade. 

Pavić (HDZ): HDZ ne želi izolirati Hrvatsku u Europskom vijeću; "katastrofičar Grbin" se zaplašio nuklearne energije

Navodeći kako Most želi izolirati Hrvatsku unutar EU, a Suverenisti ne žele euro iako to želi većina građana, Marko Pavić (Klub HDZ-a) rekao je da njegova stranka zauzima pozicije modernog suverenizma tj. ne žele izolirati Hrvatsku u Europskom vijeću. Da su Vlada i premijer Plenković znali braniti hrvatske interese, poručio je, govori da su osigurali 25 milijardi iz europskih fondova za razvoj zemlje u idućih 10 godina, da je Hrvatska za razliku od krize iz 2008. godine, kada smo iz te krize izlazili 10 godina, sada iz nje izašla samo za godinu i pol dana, da nam je, unatoč krizi, rastao kreditni rejting, imali smo uspješnu turističku sezonu  i slično. 

Upitavši se zašto se "katastrofičar Grbin" zaplašio nuklearne energije, Pavić je rekao zašto Hrvatska, koja je suvlasnik NE Krško, ne bi bila dio inicijative da se nuklearna energija prizna kao zelena energija te da dio koji imamo u NE Krškom nam se broji kao korištenje zelene energije. Sabor je završio svoj današnji rad.