U središtu

Zapošljavanje računovodstvenog radnika/referenta u školi

11.06.2021 Pravilnikom o djelokrugu rada tajnika i administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u srednjoškolskoj ustanovi propisano je kako srednjoškolska ustanova koja ima do 336 učenika i 50 zaposlenih radnika, a nema zaposlenoga administrativnog radnika, može zaposliti računovodstvenog radnika na pola radnog vremena, zatim srednjoškolska ustanova s 337 do 600 učenika i 51 do 70 zaposlenih radnika, koja nema zaposlenoga administrativnog radnika, može zaposliti jednoga računovodstvenog radnika na puno radno vrijeme, a srednjoškolska ustanova s više od 601 učenika i 71 zaposlenog radnika može zaposliti jednoga računovodstvenog radnika na puno radno vrijeme bez obzira ima li zaposlenog administrativnog radnika.

Također je propisano kako učenički dom koji ima više od 80 učenika ili više od četiri odgojno-obrazovne skupine, koji nema zaposlenoga administrativnog radnika, može zaposliti jednoga računovodstvenog radnika na puno radno vrijeme. Pravilnikom o djelokrugu rada tajnika i administrativno-tehničkim i pomoćnim poslovima koji se obavljaju u osnovnoj školi propisano je da osnovna škola može zaposliti jednog računovodstvenog referenta ukoliko ima više od 800 učenika.

Nakon što je škola utvrdila potrebu za zapošljavanje računovodstvenog referenta i dobila potrebne suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te dozvolu raspisivanja natječaja od županijskog ureda za obrazovanje, škola raspisuje natječaj, obzirom da je člankom 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (dalje u tekstu ZOOSŠ) propisano da se radni odnos u školi zasniva ugovorom o radu na temelju natječaja koji se objavljuje na oglasnim pločama i mrežnoj stranici škole te oglasnim pločama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i njihovim mrežnim stranicama i da rok za podnošenje prijava ne smije biti kraći od osam dana. Prilikom objave natječaja važno je provjeriti jesu li datumi objave na mrežnim stranicama i oglasnim pločama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i škole isti kao i da tekst natječaja bude identičan.

ZOOOSŠ ne propisuje sadržaj natječaja. Oblik i sadržaj natječaja može biti propisan Pravilnikom o načinu i postupku zapošljavanja u školi. Navedeni Pravilnik škole su bile obveze donijeti u roku od šest mjeseci o dana stupanja na snagu Izmjena i dopuna ZOOSŠ iz 2018. godine (Narodne novine, br. 68/18), a navedenim Pravilnikom omogućeno je da školske ustanove samostalno propišu postupak zapošljavanja na temelju natječaja ili zapošljavanja osoba koje su školama upućene temeljem Uputnice Zajedničkog povjerenstva za viškove i manjkove, a sve  kako bi se kandidatima za zapošljavanje osigurala jednaka dostupnost javnih službi pod jednakim uvjetima. Ukoliko je Pravilnikom propisan sadržaj natječaja, onda to što je Pravilnikom propisano mora biti u natječaju.

U natječaju za računovodstvenog referenta navode se uvjeti za zasnivanje radnog odnosa u školi u skladu sa općim propisima o radu, odnosno u skladu sa Zakonom o radu, obzirom da ZOOSŠ ne navodi koji su posebni uvjeti koje mora ispunjavati osoba koja se zapošljava na radno mjesto računovodstvenog referenta. S obzirom na to da ZOOSŠ ne propisuje uvjete za zapošljavanje računovodstvenog referenta potrebno je da sama škola svojim pravilnicima, npr. Pravilnikom o radu ( može i npr. Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, ukoliko škola ima takav pravilnik), uredi koji su uvjeti potrebni za navedeno radno mjesto.  Zato se u natječaju za zapošljavanje na radno mjesto računovodstvenog referenta ne navode uvjeti prema članku 105. ZOOOSŠ.

Kod navođenja uvjeta u natječaju za radno mjesto računovodstvenog radnika, odnosno računovodstvenog referenta, potrebno je navesti članak pravilnika kojim je uređen uvjet za to radno mjesto. Kao što je već istaknuto, natječaj mora sadržavati ono što je propisano Pravilnikom o načinu i postupku zapošljavanja u školi, a obvezno se u natječaju mora navesti dokumentacija koju su kandidati dužni priložiti. Svakako se mora istaknuti da se na natječaj mogu javiti osobe oba spola prema Zakonu o ravnopravnosti spolova.

U natječaju je potrebno istaknuti da ukoliko kandidat ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju na temelju posebnih propisa treba priložiti dokumentaciju na osnovi koje ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju.

Pravo prednosti pri zapošljavanju ostvaruje se na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom te Zakona zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Pripadnici nacionalnih manjina, na temelju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ne ostvaruju pravo prednosti pri zapošljavanju u školama.

Natječaj ne može trajati kraće od osam dana. Kod računanja roka prvi sljedeći dan nakon objave natječaja računa se kao prvi dan roka. Neradni dani ne utječu na početak i tijek roka, ali utječu na završetak roka. Ukoliko završetak roka pada na dan kada škola ne radi (subota, nedjelja, blagdan ili praznik) onda završetak roka pada u prvi sljedeći radni dan.

Prijave na natječaj pristigle nakon predviđenog roka se ne razmatraju osim onih koje su poslane poštom ili su predane ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga, a dan predaje pošti, odnosno ovlaštenom pružatelju poštanskih usluga smatra se danom predaje školi, a taj dan je u roku. Također, nepotpune prijave se ne razmatraju.

Napominjem, sadržaj natječaja ovisi i o tome što je propisano Pravilnikom o načinu i postupku zapošljavanja u školi. Ako je Pravilnikom o načinu i postupku zapošljavanja u školi propisano, npr. sljedeće:

"Natječaj treba sadržavati:

  • naziv i sjedište škole
  • naiv radnog mjesta za koje se raspisuje natječaj s naznakom broja izvršitelja
  • vrijeme na koje se sklapa ugovor o radu (određeno ili neodređeno)
  • puno ili nepuno radno vrijeme i broj sati tjedno na koje se sklapa ugovor o radu
  • naznaku probnog rada ako se ugovara
  • opće i posebne uvjete za radno mjesto za koje se raspisuje natječaj
  • naznaku da je prijavu potrebno vlastoručno potpisati
  • prilog/dokumentacija kojom se dokazuje ispunjenost uvjeta za radno mjesto za koje je raspisan natječaj
  • naznaku da se isprave prilažu u neovjerenoj preslici
  • naznaku zapreka za zasnivanje radnog odnosa u školi  iz članka 106. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi
  • napomenu da je kandidat koji ostvaruje pravo prednosti pri zapošljavanju na temelju posebnog zakona obvezan uz prijavu priložiti svu propisanu  dokumentaciju prema posebnom zakonu
  • naznaku poveznice  na internetsku stranicu Ministarstva hrvatskih branitelja na kojoj su navedeni dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju na temelju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji
  • obvezu testiranja kandidata
  • naznaku web stranice škole, na kojoj će se objaviti područje provjere, pravni i drugi izvori za pripremu kandidata za testiranje, vrijeme i mjesto održavanja testiranja, vrijeme i mjesto održavanja razgovora (intervjua), rezultati testiranja
  • naznaku da će se kandidatom prijavljenim na natječaj smatrati samo osoba koja podnese pravodobnu i potpunu prijavu te ispunjava formalne uvjete iz natječaja
  • naznaku da se na natječaj mogu javiti osobe oba spola
  • rok za podnošenje prijava
  • naznaku  o načinu dostavljanja prijave i adresu  škole na koju se podnose prijave s potrebitom dokumentacijom
  • naznaku  u kojem se roku i na koji način  obavještavaju kandidati o rezultatima natječaja

i ako je npr. uvjet za zapošljavanje na radnom mjestu računovodstvenog radnika/referenta propisan Pravilnikom o radu škole, onda tekst natječaja treba izgledati ovako:

Primjer natječaja za popunu radnog mjesta računovodstvenog radnika/referenta u školi

Sandra Tomić Ilić, dipl. iur.