U središtu

Upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020.

03.06.2019 U „Narodnim novinama“, br. 53/2019. od 24. svibnja 2019. objavljena je Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. Odlukom se utvrđuje postupak i način upisa učenika, broj upisnih mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola, utvrđuju se rokovi za prijavu i upis te ostali uvjeti i postupci za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020.

Učenici koji osnovno obrazovanje završavaju kao redoviti učenici osnovne škole u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2018./2019. prijavljuju se u NISpuSŠ u skladu s postupcima opisanima na mrežnoj stranici www.upisi.hr. Prve prijave kandidata u sustav NISpuSŠ započinju 27. svibnja 2019. godine iza 12:00 sati.

Učenici koji se žele upisati u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020., a stekli su svjedodžbe koje nisu izdane u Republici Hrvatskoj, dužni su pokrenuti postupak priznavanja završenoga osnovnog obrazovanja po osnovi Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija („Narodne novine“, br. 158/2003., 198/2003., 138/2006. i 45/2011.).

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi (AAI korisničko ime i lozinka), nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. Prijave obrazovnih programa bit će omogućene od 26. lipnja 2019.

Učenici s teškoćama u razvoju prijavljuju se u uredima državne uprave u županiji odnosno Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba u predviđenom razdoblju od 27. svibnja do 10. lipnja 2019. te iskazuju svoj odabir s liste prioriteta redom kako bi željeli upisati obrazovne programe. Upisna povjerenstva ureda državne uprave unose navedene odabire u sustav NISpuSŠ do 17. lipnja, kada se zatvara mogućnost unosa odabira kandidata. 21. lipnja provest će se rangiranje kandidata na zasebnim ljestvicama poretka temeljem ostvarenog ukupnog broja bodova utvrđenog tijekom postupka vrednovanja u obrazovnim programima za koje posjeduju stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Sukladno točki XII. Odluke, kandidati koji su zainteresirani za upis u razredne odjele za sportaše moraju iskazati svoj interes za upis u razredne odjele za sportaše kroz sustav NISpuSŠ u razdoblju od 27. svibnja do 2. lipnja 2019. godine. Na navedenoj kartici kandidati upisuju sport kojim se bave, naziv kluba i mjesto u kojem se nalazi klub. Kandidati moraju poštovati rokove prijave u sustav kako bi se našli na rang-listama nacionalnih sportskih saveza i kako bi se mogli prijaviti u programe obrazovanja koji se odnose na razredne odjele za sportaše, kako u ljetnome tako i u jesenskom upisnom roku.

Učenici koji se upisuju u programe obrazovanja za koje je potrebno dostaviti dokumente o ispunjavanju posebnih uvjeta iz natječaja za upis (dokazivanje zdravstvene sposobnosti kandidata za obavljanje poslova i radnih zadaća u odabranom zanimanju i sl.) te učenici koji su ostvarili dodatna prava za upis, ostvaruju pravo upisa u srednju školu u školskoj godini 2019./2020. nakon dostave navedenih dokumenata, a najkasnije do 26. lipnja 2019. Dokumenti se moraju dostaviti jer u protivnom se kandidati neće upisati nez obzira na poredak unutar ljestvice rangiranja. Provođenje dodatnih ispita i provjera bit će održano od 1. – 5. srpnja 2019. godine.

Datum za zaključavanje odabira obrazovnih programa i početka ispisa prijavnica je 10. srpnja 2019. godine, krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica je 12. srpnja 2019., dok će objava konačnih ljestvica poretka biti poznata 13. srpnja 2019. godine.

Željko Čižmek, mag.act.soc.