U središtu

Zapošljavanje kroz mjeru pripravništva HZZ-a za školske ustanove

22.10.2018 U cilju korištenja dodatnih mjera koje su na raspolaganju školama kao javnim ustanovama putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, školske ustanove mogu koristiti i mjeru stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva. Stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništva je mjera čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje, a korisnik je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Mjera pripravništva financira se iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF) i Državnog proračuna Republike Hrvatske, a njenom se provedbom svim prijavljenim osobama omogućuje stjecanje prvog radnog iskustva pripravništva, odnosno osposobljavanja za rad na radnom mjestu u zvanju za koje su se osobe obrazovale, a sa ciljem stjecanja iskustva ili formalnog uvjeta za pristupanje stručnom ispitu.

Mjera predviđa zapošljavanje odgojno – obrazovnih radnika, a u prvom periodu provedbe za Ministarstvo znanosti i obrazovanja ciljana skupina su stručni suradnici, te se će omogućiti korištenje mjere pripravništva za zapošljavanje stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima. Mjera pripravništva provoditi će se kontinuirano tijekom 3 godine, a iskaz interesa za zapošljavanjem pripravnika moći će se iskazati tijekom kalendarske godine o čemu će Ministarstvo znanosti i obrazovanja pravovremeno obavještavati škole.

Hrvatski zavod za zapošljavanje je propisao potrebnu dokumentaciju za korištenje mjere pripravništva, a to je: sistematizacija radnih mjesta, Pravilnik o unutarnjem ustroju, Odluka nadležnog tijela ili ministarstva o broju pripravnika koji se može primiti u određenoj kalendarskoj (financijskoj) godini. Radna mjesta na koja se osobe primaju moraju biti sistematizirana, a broj osoba koje školska ustanova prima putem ove mjere ne smije biti veći od broja propisanog odlukom Ministarstva financija o broju pripravnika koji se mogu primiti određenoj kalendarskoj (financijskoj) godini.

Uvjeti korištenja mjere pripravništva

U školskim ustanovama mjeru pripravništva će moći koristiti nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih bez staža osiguranja u obrazovnoj razini u kojoj se prvi puta zapošljavaju. Školske ustanove su tijekom mjeseca svibnja 2018., iskazivali Ministarstvu znanosti i obrazovanja svoje potrebe za zapošljavanjem stručnog suradnika kroz mjeru pripravništva sukladno pravima i stvarnim potrebama koje proizlaze iz državnih pedagoških standarda te zakonskih i podzakonskih propisa u području obrazovanja, a one školske ustanove koje to nisu učinile imati će priliku iskoristiti ovu mjeru nakon ponovne obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na temelju dobivene suglasnosti školska ustanova raspisuje natječaj. Natječaj će biti raspisan s naznakom da se  odnosi na pojam pripravnika kroz mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ''Stjecanje prvog radnog iskustva odnosno pripravništva''. Nakon provedenog natječaja školska ustanova sklapa s pripravnikom ugovor o radu na određeno vrijeme od 12 mjeseci i  zapošljava pripravnika u punom radnom vremenu (40 sati tjedno). Puno radno vrijeme pripravnik će moći ostvariti u jednoj školskoj ustanovi li u više njih (osnovna/srednja škola ili učenički dom).

Školska ustanova će financijska sredstva za plaće i za prijevoz pripravnika ostvariti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će sredstva isplatiti na žiro račun školske ustanove. Nakon odrađenog pripravničkog staža, svakom pripravniku omogućeno je polaganje stručnog ispita čije troškove snosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Polaganje stručnog ispita nije konačan uvjet za ispunjenje mjere pripravništva prema Hrvatskom  zavodu za zapošljavanje.

Nakon isteka pripravničkog staža školska ustanova podnosi zahtjev Ministarstvu  znanosti i obrazovanja za zapošljavanje na neodređeno vrijeme, a za osobe koje nisu napunile 31 godinu, a prvi puta potpisuju ugovor o radu na neodređeno vrijeme Hrvatski zavod za zapošljavanje snosi troškove doprinosa na plaću u razdoblju od 5 godina.

Jadranka Bando, dipl. iur