U središtu

Objavljen javni poziv za sudjelovanje u sklopu pratećih obrazovnih mjere Školske sheme u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2017/2018.

16.11.2017 Školska shema ima za cilj putem dobavljača školama dostaviti besplatne  obroke  svježeg voća, povrća i mliječnih proizvoda namijenjenih osnovnoškolskoj i  srednjoškolskoj djeci, a financira se potporom Europske unije.

Prema Pravilniku o provedbi Školske Sheme (Narodne novine, br. 50/17, 98/2017.) prateće obrazovne mjere u sklopu provođenja Školske sheme – isporuka voća i povrća i mlijeka i/Ili mliječnih proizvoda školskim ustanovama koje sudjeluju u projektu Školske sheme provodi  školska ustanova zajedno sa  dobavljačem a u skladu sa dogovorom sa Savjetodavnom službom - tijelom koje je odobreno za prateće obrazovne mjere.Savjetodavna služba je javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu, te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika.

Savjetodavna služba je imenovana tijelom nadležnim za prateće obrazovne mjere u okviru Školske sheme temeljem članka 10. stavka 3. Pravilnika o provedbi Školske sheme (Narodne novine, br. 50/17, 98/2017.) i odluke ministra poljoprivrede od 23. lipnja 2017.  Odlukom kojom je Savjetodavan služba imenovana tijelom nadležnim za prateće obrazovne mjere okviru Školske sheme odobren je i Godišnji plan aktivnosti za prateće obrazovne mjere.

Savjetovana služba objavila je dana 31.10.2017. na svojim mrežnim stranicama Javni poziv za sudjelovanje u sklopu pratećih mjera Školske sheme  osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2017/2018.

Člankom 12. Pravilnika o Školskoj shemi propisano je da su prateće obrazovne mjere izravno su povezane s ciljevima Školske sheme te se njima podupire distribucija voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda u školama, a u okviru  Školske sheme provodit će se jedna ili više pratećih obrazovnih mjera.

Predmet poziva je organiziranje i financiranje aktivnosti u sklopu pratećih obrazovnih mjera Školske sheme u osnovnim i srednjim školama koje sudjeluju u nacionalnom projektu Školska shema u školskoj godini 2017./2018. s ciljem promjene prehrambenih navika s aspekta očuvanja zdravlja i kontrole unosa šećera, soli i masti; povezivanja djece s poljoprivredom; obrazovanja djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima opskrbe hranom, ekološkoj i održivoj proizvodnji i borba protiv rasipanja hrane.

Predmet poziva su jedna ili više pratećih obrazovnih mjera kao što je

  • organiziranje satova kušanja voća i povrća i/ili mliječnih proizvoda,
  • sjetva, sadnja i održavanje školskih vrtova,
  • organiziranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima i slične aktivnosti usmjerene na povezivanje djece s poljoprivredom;
  • predavanja – edukacija djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima opskrbe hranom, ekološkoj proizvodnji, održivoj proizvodnji i borbi protiv rasipanja hranom.

Osnovni kriterij za prijavu ostvaruju Školske ustanove koje sudjeluju u provedbi Školske sheme za razdoblje od 1. kolovoza do 31. srpnja 2018. godine, dakle škole koje imaju potpisan ugovor sa dobavljačem voća i povrća i mlijeka  i/ili mliječnih proizvoda.

Za svaku pojedinu aktivnost škole moraju imati određene preduvjete kako bi mogle ostvariti prednost za prateću obrazovnu mjeru za koju se prijavljuju.  

Prednosti su:

- škole koje provode aktivnosti vezane za zdravu ishranu voćem i povrćem ( dokaz: korištenje voća i povrća/mlijeka i mliječnih proizvoda u školskim kuhinjama);

- kole koje samostalno već provode informiranje o zdravoj prehrani ( dokaz: broj predavanja i učenika o tome);

- škole koje brinu o organskom otpadu i prave kompost;

- škole koje su na popisu eko škola;

- škole koje već surađuju sa Savjetodavnom službom

Prednosti za organiziranje satova kušanja voća i povrća i/ili mliječnih proizvoda:

- škole koje imaju preduvjete za organiziranje degustacija voća i povrća i/ili mliječnih proizvoda (školska kuhinja ili adekvatan prostor za pripremu voća i povrća i/ili mliječnih proizvoda za degustaciju: pranje, rezanje, serviranje voća i povrća i/ili mliječnih proizvoda);

- škole koje su takve degustacije već provodile.

Prednosti za održavanje nastave u vrtu:

- škole koje posjeduju školski vrt/voćnjak;

- škole koje planiraju urediti/organizirati/posaditi školski vrt/voćnjak;

- škole koje imaju učeničke zadruge ili učenička poduzeća;

- škole koje provode aktivnost skupljanja ljekovitog bilja, koje imaju košnice za pčele, hotele za kukce i sl.

Prednosti zaorganiziranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima:

- škole koje u svojoj blizini (najviše do 50 km udaljenosti) imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), koja se bave proizvodnjom voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda i voljna su prihvatiti organizirane grupe učenika (30 do 50 učenika) na svom OPG-u;

- škole koje poznaju proceduru vezanu za organiziranje stručnih posjeta/ekskurzija/ izleta/putovanja učenika.

Prednosti za organiziranje predavanja:

- škole koje su spremne na suradnju sa Savjetodavnom službom u cilju obrazovanja djeceo poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima opskrbe hranom, ekološkoj proizvodnji, održivoj proizvodnji i borbi protiv rasipanja hranom.

Školske ustanove svoju prijavu šalju na Obrascu prijave na Javni poziv koji se nalazi na mrežnim stranicama Savjetodavne službe.

Odabir škola koje se prijave na Javni poziv obavit će Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, u skladu a člankom 12. Stavkom 3. Pravilnika o provedbi Školske sheme te Savjetodavne službe. Provedba aktivnosti planiranih pratećih obrazovnih mjera u sklopu Školske sheme regulirat će se Sporazumom, kojeg će odabrane škole potpisati sa Savjetodavnom službom.

Rok za podnošenje prijava je 15. studenog 2017.

O provedbi pratećih obrazovnih mjera Savjetodavna služba napravit će godišnje izvješće u okviru Školske sheme s podacima o  vrsti prateće obrazovne mjere,  mjestu provedbe, datumu održavanja, broju sudionika i samoj aktivnosti. Izvješće se dostavlja ministarstvu nadležnom za poljoprivredu do 31. srpnja za prethodnu školsku godinu.

Detaljnije na mrežnoj stranici Savjetodavne službe www.savjetodavna.hr

Jadranka Bando, dipl. iur.