U središtu

Zaštita od otkaza za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta

24.07.2017 Kada roditelj ima pravo na roditeljski dopust do osme godine djetetova života u trajanju od 30 mjeseci, prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama može ga koristiti s prekidima (u dijelovima). S tim u vezi postavlja se pitanje je li roditelj na roditeljskom dopustu zaštićen od otkaza, u smislu članka 34. Zakona o radu, samo u razdobljima u kojima i koristi roditeljski dopust ili i u razdobljima između korištenja toga prava, u kojima radi?

Prema članku 34. Zakonu o radu (Narodne novine, broj 93/14 – u nastavku: ZOR), poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od sljedećih prava: za vrijeme korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada s polovicom punog radnog vremena radi pojačane brige i njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada s polovicom punog radnog vremena radi brige i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava.

Treba naglasiti da je otkaz ugovora o radu ništetan ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje navedenih okolnosti radnice ili radnika ili ako radnik u roku petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju tih okolnosti te o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugog ovlaštenog tijela. No, čak i u slučaju tih okolnosti, odnosno korištenja navedenih prava, ugovor o radu prestat će u slučaju smrti poslodavca fizičke osobe, prestankom obrta po sili zakona ili brisanjem trgovca pojedinca iz registra, a tijekom provedbe postupka likvidacije u skladu s posebnim propisom, ugovor o radu može se otkazati zbog poslovno uvjetovanih razloga.

U primjeni propisa o radu u vezi zaštite od otkaza u praksi se javljaju mnoge dvojbe, a jedna od njih vezana je uz korištenje prava na roditeljski dopust do osme godine djetetova života, u slučaju kada je radnica, primjerice, rodila peto dijete. U tom slučaju radnica ima pravo na roditeljski dopust do osme godine djetetova života i to u trajanju od 30 mjeseci, koje prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama (Narodne novine, broj 85/08, 110/08, 34/11, 54/13, 152/14 i 59/17) može koristiti s prekidima. S obzirom na to, postavlja se pitanje je li roditelj na roditeljskom dopustu zaštićen od otkaza u smislu članka 34. Zakona o radu, kroz cijelo razdoblje dok ne iskoristi i posljednji dan roditeljskog dopusta na koji ima pravo ili samo u razdobljima u kojima i koristi roditeljski dopust, a ne i u razdobljima između, u kojima radi?

Dakle, radnica koja je rodila peto dijete ima pravo na 30 mjeseci roditeljskog dopusta, u skladu sa člancima 13. i 14. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Taj dopust može koristiti do osme godine života djeteta i to u cijelosti ili u njegovim dijelovima. Ako roditelj svoj pripadajući roditeljski dopust koristi u dijelovima, može ga koristiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 30 dana. To znači da u ostalom dijelu godine, kada ne koristi roditeljski dopust, zaposleni roditelj dolazi na posao i svoj izostanak s rada može opravdati samo koristeći neko od zakonom predviđenih prava na izostanak s posla (plaćeni dopust, godišnji odmor, blagdan, neradni dan, bolovanje, neplaćeni dopust).

S druge strane, prema članku 34. Zakona o radu korisnici roditeljskog dopusta zaštićeni su od otkaza. Naime, kako je već navedeno, za vrijeme roditeljskog dopusta, odnosno u roku petnaest dana od prestanka korištenja tog prava, poslodavac ne smije otkazati ugovor o radu osobi koja koristi to pravo. U toj odredbi nije precizirano odnosi li se zaštita od otkaza na cijelo razdoblje (u konkretnom slučaju do osme godine djetetova života) u kojem se koristi ili se može koristiti roditeljski dopust ili samo na razdoblja u kojima se doista koristi taj dopust.

Odgovor na tu dvojbu daje sljedeće mišljenje Ministarstva rada i mirovinskoga sustava (Službeno, 9.3.2016.):

Odredba članka 34. stavka 1. Zakona o radu zabranu otkaza navedenim kategorijama radnika, a između ostalog i radnicima koji koriste roditeljski dopust, veže uz činjenicu korištenja prava pobrojanih u spomenutom članku Zakona.

Budući da se pravo na roditeljski dopust (bilo da se koristi u cijelosti ili u dijelovima) utvrđuje donošenjem rješenja nadležne ustrojstvene jedinice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (Zavoda), kojim se utvrđuje i duljina trajanja prava na korištenje navedene potpore, mišljenja smo da se zabrana otkaza odnosi na razdoblje utvrđeno za korištenje tim pravom, odnosno protekom roka od 15 dana od prestanka njegovog korištenja.

Dakle, protekom roka od 15 dana od prestanka korištenja prava na roditeljski dopust, na način kako je to utvrđeno rješenjem Zavoda, takvi radnici više nisu zaštićeni od otkaza kako to propisuje odredba članaka 34. stavka 1. Zakona, sve do eventualnog ponovnog uspostavljanja prava na roditeljski dopust.

Naime, svaki slučaj prekida odnosno ponovnog uspostavljanja prava na roditeljski dopust zahtjeva i ponovno provođenje upravnog postupka te donošenje rješenja o tome.“

Dakle, iz navedenog mišljenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava može se zaključiti da je osoba koja ima pravo na roditeljski dopust u trajanju 30 mjeseci, kojeg može koristiti do osme godine djetetova života, zaštićena od otkaza u smislu članka 34. Zakona o radu, samo u razdoblju dok, u skladu s rješenjem HZZO-a, koristi roditeljski dopust i 15 dana nakon toga, a protekom toga više nije zaštićena od otkaza sve do eventualnog ponovnog uspostavljanja prava na roditeljski dopust.