U središtu

Upisi učenika u prvi razred srednje škole

10.07.2017

Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018. objavljena je u Narodnim novinama 48/2017. Odlukom se utvrđuje  postupak i način upisa učenika, broj upisnih mjesta u razrednim odjelima prvih razreda srednjih škola, utvrđuju se rokovi za prijavu i upis te ostali uvjeti i postupci za upis učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018.

Dana 26. lipnja 2017. započele su prijave obrazovnih programa  putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (u daljnjemu tekstu: NISpuSŠ). Učenici ( kandidati ) se prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018. elektroničkim načinom putem mrežne stranice www.upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2017./2018. propisano je da se u I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2017./2018. planira broj upisnih mjesta za ukupno 48.751 učenika u 2.222 razredna odjela. U srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 46.247 učenika u 2.077 razrednih odjela.

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti u I. razred redovitog obrazovanja planira se mogućnost upisa za 853 učenika u 36 razrednih odjela. U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe, u I. razred planira se mogućnost upisa za 1.651 učenika u 109 razrednih odjela prema vrstama programa obrazovanja, školama i odobrenim mjestima za upis koja su utvrđena u Strukturi razrednih odjela i broju učenika I. razreda srednjih škola u školskoj godini 2017./2018. - privatne škole.

Prijave obrazovnih programa trajat će do 10. srpnja 2017.  uz iznimku onih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 2. srpnja 2017.  Konačne ljestvice poretka za sve programe, pa i one s ranijim rokom prijave, bit će generirane 13. srpnja 2017. godine. Kandidati se prijavljuju za upis i upisivati u I. razred srednjih škola u školskoj godini 2017./2018. u ljetnome, jesenskome i naknadnome upisnom roku. U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidat može prijaviti najviše 6 odabira programa obrazovanja. Programe obrazovanja, odnosno srednje škole koje ih izvode, moguće je pretraživati prema zadanim kriterijima pretrage. Moguće je prilagoditi pretragu s obzirom na županiju, naziv škole, vrstu škole (javne ili privatne), naziv programa obrazovanja i slično. Za svaki program obrazovanja moguće je pregledati detaljnije informacije koje sadrže opis programa, strukturu bodovanja, popis preduvjeta i ostale važne informacije o programu obrazovanja.

Programi, obrazovanja koji se žele upisati, dodaju se na listu prioriteta koja se može mijenjati do roka navedenoga u Kalendaru. Listu prioriteta treba pripremiti tako da se na vrh liste postavi program obrazovanja koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Kandidat će se rasporediti na program obrazovanja koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote. Važno je da kandidati provjere jesu li im svi programi obrazovanja na listi prioriteta poredani prema njihovim željama i mogućnostima jer nakon zaključavanja odabira programa obrazovanja odnosno škola, nikakve izmjene više neće biti moguće.

Važno je da se na listi prioriteta nalaze samo programi obrazovanja koje kandidat doista namjerava upisati. Postavljanje programa obrazovanja na listu prioriteta podrazumijeva ozbiljnu namjeru da se takav program i upiše.

Upisni rokovi

Učenici će se prijavljivati za upis i upisivati u I. razred srednjih škola u školskoj godini 2017./2018. u ljetnome i jesenskome upisnom roku.

Ljetni upisni rok

Opis postupaka

Datum

Početak prijava u sustav

25.5.2017.

Završetak registracije za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH

13.6.2017

Početak prijava obrazovnih programa

26.6.2017.

Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere

2.7.2017.

Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata

3.7.-6.7.2017.

Rok za dostavu dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis)


26.6.2017.

Dostava osobnih dokumenata i svjedodžbi za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH Središnjem prijavnom uredu

25.5.- 26.6.2017.

Unos prigovora na unesene ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis


6.-7.7.2017.

Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete

10.7.2017.

Završetak prijava obrazovnih programa

Početak ispisa prijavnica


10.7.2017.

Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu) Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili prijavnice



12.7.2017.

 Objava konačnih ljestvica poretka

13.7.2017.

Dostava dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja srednje škole (potvrda školske medicine, potvrda obiteljskog liječnika ili liječnička svjedodžba medicine rada, i ostali dokumenti kojima su ostvarena dodatna prava za upis) u srednju školu Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao (škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar ovdje predviđenog razdoblja i objavljuju ih na svojoj mrežnoj stranici i oglasnoj ploči škole)




13.7.- 19.7.2017.

Objava okvirnog broja slobodnih mjesta

za jesenski upisni rok


21.7.2017.

Službena objava slobodnih mjesta za jesenski upisni rok

11.8.2017.

Jesenski upisni rok

Opis postupaka

Datum

Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa

21.8.2017.

Završetak registracije za kandidate izvan redovitog sustava obrazovanja RH

24.8.2017.

Dostava osobnih dokumenata, svjedodžbi i ostale dokumentacije za kandidate izvan redovitoga sustava obrazovanja RH Središnjem prijavnom uredu Dostava dokumentacije redovitih učenika (stručno mišljenje HZZ-a i ostali dokumenti kojima se ostvaruju dodatna prava za upis i sl.)



21.8.2017.

Završetak prijave obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere

22.8.2017.

Provođenje dodatnih ispita i provjera te unos rezultata

23.-24.8.2017.

Unos prigovora na osobne podatke, ocjene, natjecanja, rezultate dodatnih provjera i podatke na temelju kojih se ostvaruju dodatna prava za upis Završetak unosa rezultata s popravnih ispita

Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete




25.8.2017.

Završetak prijava obrazovnih programa Početak ispisa prijavnica

28.8.2017.

Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju Središnjem prijavnom uredu) Brisanje s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjete ili dostavili prijavnice



30.8.2017.

Objava konačnih ljestvica poretka

31.8.2017.

Dostava dokumenata koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja (potvrda liječnika školske medicine, potvrda obiteljskog liječnika ili liječnička svjedodžba medicine rada i ostali dokumenti kojima su ostvarena dodatna prava za upis) srednje škole. Dostava potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao




1.9.2017.

Objava slobodnih upisnih mjesta nakon jesenskoga upisnog roka

2.9.2017.

Cijeli postupak prijava detaljno je opisan u publikaciji „Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2017./2018. – Idemo u srednju!“ . Svi kandidati koji žele prijaviti obrazovne programe i upisati se u ljetnome roku, moraju ih prijaviti u gore navedenim rokovima te poštovati i ostale rokove navedene u publikaciji. U publikaciji i na stranici www.upisi.hr. naglašeno je kandidatima da listu prioriteta treba pažljivo pripremiti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Sukladno tome, kandidat će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote. 

Kandidati izvan redovitog sustava obrazovanja RH

Kandidati koji izvan Republike Hrvatske završavaju ili su završili osnovno obrazovanje, mogu se prijaviti za upis u srednje škole u Republici Hrvatskoj. Pod jednakim uvjetima, upisuju se kandidati hrvatski državljani, Hrvati iz drugih država, djeca državljana iz država članica Europske unije te kandidati strani državljani iz zemlje izvan Europske unije, ako ispunjavaju potrebne uvjete. Ovi kandidati ne posjeduju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr pa ih mora registrirati Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, a na temelju dostavljenoga potpisanoga registracijskoga obrasca koji popunjava kandidat. Kandidati izvan redovitog sustava obrazovanja RH sukladno Odluci o upisima u srednju školu 2017/2018. moraju dostaviti osobne dokumente i svjedodžbe.

Jadranka Bando, dipl. iur.