U središtu

Novi Pravilnik o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem

20.06.2017 Na temelju članka 4. stavka 12. Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ministar nadležan za rad donio je novi Pravilnik o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem koji je stupio na snagu 10. lipnja 2017.

Novim Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem uređeni su uvjeti i način obavljanja djelatnosti posredovanja pri zapošljavanju, profesionalno usmjeravanje, obrazovanje radi povećanja zapošljivosti radne snage kada te djelatnosti obavljaju pravne i fizičke osobe izvan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (u nastavku: Zavod), s tim da se djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem smatra i posredovanje za obavljanje poslova i usluga bez zasnivanja radnog odnosa. No, posredovanjem pri zapošljavanju, u smislu novog Pravilnika, ne smatra se oglašavanje ponuda i potražnje za obavljanje poslova i usluga putem tiska i elektroničkih medija, koju objavu zatraže tražitelji zaposlenja odnosno poslodavci bez poduzimanja drugih aktivnosti usmjerenih na spajanje ponude i potražnje.

Preuzimanje već objavljenih oglasa ponuda i potražnje za obavljanje poslova i usluga putem drugog tiska i elektroničkih medija, dozvoljeno je na način i u rokovima koji su uređeni pisanim sporazumom sklopljenim između oglašivača i oglašivača preuzimatelja, a kriterije i uvjete za sklapanje navedenog sporazuma o preuzimanju oglasa ponuda i potražnje za obavljanje poslova i usluga objavljenih od strane Zavoda utvrđuje Upravno vijeće Zavoda.

Ako u provedbi inspekcijskog nadzora središnje tijelo državne uprave nadležno za nadzor primjene propisa o radu utvrdi da oglašivač preuzimatelj oglašava ponude i potražnje za obavljanje poslova i usluga koje su već objavljene putem drugog tiska i elektroničkih medija bez navedenog sporazuma, zabranit će takvo preuzimanje dok oglašivač i oglašivač preuzimatelj ne sklope sporazum.

Bitno je naglasiti da djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem mogu obavljati pravne osobe kao trgovačka društva, a fizičke osobe kao samostalnu djelatnost. To mogu činiti i strane fizičke i pravne osobe sa sjedištem u državi ugovornici Europskog gospodarskog prostora.

Što se tiče posredovanja za rad učenika, te aktivnosti mogu obavljati srednjoškolske ustanove (srednje škole i učenički domovi prema posebnim propisima) i to za povremeni rad svojih redovitih učenika u zemlji, a iznimno i za redovite učenike drugih srednjoškolskih ustanova sa sjedištem u istoj županiji, na temelju pisanog sporazuma koji su dužne dostaviti ministarstvu nadležnom za rad. O povremenom radu redovitog učenika sklapa se ugovor koji nosi naziv Ugovor o povremenom radu redovitog učenika (u nastavku: ugovor). Ugovor, u četiri primjerka, sklapaju maloljetni redoviti učenik uz supotpis zakonskog zastupnika ili skrbnika i naručitelja posla, a uz posredovanje srednjoškolske ustanove. Novim Pravilnikom također su propisani i uvjeti rada za maloljetnog učenika.

Također, vrijedi spomenuti da srednjoškolske ustanove imaju pravo i dužnost zaštititi redovitog učenika kod potraživanja zarade za obavljeni rad, a nakon što naručitelj valjano potvrdi obavljanje rada, srednjoškolske ustanove solidarno s naručiteljem odgovaraju za obveze naručitelja prema redovitom učeniku.

Sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem odnosno sve srednjoškolske ustanove koje posreduju u radu učenika moraju se upisati u odgovarajuću evidenciju ministarstva nadležnog za rad.

Pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem za tražitelje zaposlenja bez naknade te djeluju nepristrano u odnosu na tražitelje zaposlenja i poslodavce, a uslugu za obavljene djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem mogu naplatiti samo od poslodavca, s tim da cijene usluga moraju biti utvrđene u fiksnim iznosima i ne mogu se odrediti kao postotak od ugovorene plaće između poslodavca i radnika za kojeg su pravne i fizičke osobe posredovale.

Novim Pravilnikom propisana je i obveza pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem da vode evidenciju o osobama koje traže zaposlenje, poslodavcima koji traže zaposlenike, traženim radnicima i zaposlenim radnicima, a dokumentaciju o posredovanju i evidencije moraju čuvati na način i u rokovima utvrđenim Pravilnikom o zaštiti arhivskog i registraturnog gradiva s posebnim popisom roka i načina čuvanja Zavoda.