U središtu

Dvije dvojbe vezane uz plaćeni dopust za darivanje krvi radnika

10.08.2016 Analiziramo neka dvojbena pitanja vezana uz primjenu odredbe članka 86. stavak 6. Zakona o radu – riječ je o plaćenom dopustu za darivanje krvi, pri čemu se navode dva mišljenja Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Prema članku 86. stavak 6. Zakona o radu (Narodne novine, broj 93/14) radnik po osnovi darivanja krvi ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja krvi, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Iako je ta odredba prilično jasna, tijekom njezine dvogodišnje primjene bilo je sporno ima li radnik pravo na jedan dan plaćenog dopusta na ime darivanja krvi jednom godišnje ili za svako darivanje krvi? Na to pitanje odgovor je dalo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava mišljenjem od 26. studenog 2014.:

„Zakonom o radu propisano je pravo radnika da po osnovi darivanja krvi ostvari pravo na jedan plaćeni slobodni dan, koji koristi na dan darivanja krvi, ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Prema tome, ukoliko navedeno pravo nije drukčije određeno na jedan od navedenih načina, radnik ima pravo na jedan slobodan dan za svako darivanje krvi.“

No, postoji još jedna dvojba vezana uz primjenu članka 86. stavak 6. Zakona o radu – u praksi se može dogoditi da poslodavac odobri radniku plaćeni dopust za dan kad je radnik planirao darovati krv. Međutim, radnika na darivanju krvi medicinski djelatnici odbiju zbog toga što ustanove da radnik ima nisku razinu željeza u krvi. Dakle, radnik nije darovao krv, a poslodavac mu je trebao taj dan odobriti kao plaćeni dopust za darivanje krvi.

Kako postupiti: ima li radnik, unatoč tome što nije dao krv zbog niske razine željeza u krvi pravo na plaćeni dopust u smislu članka 86. stavak 6. Zakona o radu i naknadu plaće? Ako ne, kako tretirati takav izostanak s posla i ima li radnik pravo na naknadu plaće?

Na to pitanje odgovor daje mišljenje Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 17. lipnja 2016., prema kojem:

„Pravo na plaćeni dopust s osnova darivanja krvi je pravo koje ostvaruje onaj radnik koji daruje krv i kojeg koristi na dan darivanja krvi, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.
Stoga smo mišljenja da bi u slučaju nemogućnosti darivanja krvi određenog dana, radnik bio u obvezi vratiti se na posao, odnosno ne bi ostvario pravo na korištenje plaćenog dopusta iz članka 86. stavka 6. Zakona o radu.“

S obzirom na navedeno, bilo bi uputno da radnik, ako je to moguće, ide darivati krv prije posla kako bi se, ako dođe do opisanog slučaja da je odbijen za darivanje krvi, sa što manje posljedica po radni proces mogao vratiti na posao.