U središtu

Teče li prema novom Zakonu o radu otkazni rok za vrijeme blagdana?

20.07.2015 S obzirom da su odredbe o tijeku otkaznog roka u novom Zakonu o radu (NN, br. 93/14) promijenjene i sada imamo režim drugačiji od onoga kada je na snazi bio prijašnji Zakon o radu, postavlja se pitanje teče li otkazni rok za vrijeme blagdana? Naime, blagdani se u Zakonu o radu izričito ne navode kao okolnost zbog koje bi tijek otkaznog roka zastao.

Naime, prema prijašnjem Zakonu o radu (NN br. 149/09, 61/11, 82/12 i 73/13) bilo je propisano da otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu, s tim da otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vršenja dužnosti građana u obrani te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom.

Blagdani se u tom Zakonu (kao ni u važećem Zakonu o radu) izričito ne navode kao okolnost zbog koje bi tijek otkaznog roka zastao. No, u odgovoru na postavljeno pitanje – teče li otkazni rok za vrijeme blagdana - treba poći od sljedećeg: blagdani su dani određeni Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (NN 33/96, 96/01, 13/02, 136/02 - proč. tekst, 112/05, 59/06, 55/08, 74/11 i 130/11), u koje se, prema članku 1. toga Zakona, ne radi. Budući da su blagdani po Zakonu neradni, može se sasvim sigurno reći da je u smislu prijašnjeg Zakona o radu, u dane blagdana radnik bio opravdano nenazočan na radu.

Stoga, budući da u dane blagdana ne postoji obveza rada, dakle, radi se o opravdanoj nenazočnosti na radu određenoj posebnim zakonom, moglo se zaključiti da za vrijeme blagdana otkazni rok, prema prijašnjem Zakonu, nije tekao.

Međutim, novi Zakon o radu tijek otkaznog roka uređuje ponešto drugačije. Naime, člankom 121. novog Zakona o radu propisano je da otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu te za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, te vršenja dužnosti i prava državljana u obrani. Također, otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu. I konačno, novi Zakon propisuje da otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Dakle, blagdan se u toj odredbi ne spominje ni izravno niti neizravno. Naime, u novom Zakonu izostavljen je dio odredbe koji je postojao u prijašnjem Zakonu o radute u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određenim ovim ili drugim zakonom“, na temelju koje, mišljenja smo, za vrijeme blagdana otkazni rok nije tekao.

Stoga, u nedostatku izričite odredbe ili odredbe iz koje bi tumačenjem mogli doći do zaključka da i nadalje otkazni rok za vrijeme blagdana ne teče, možemo samo zaključiti da prema novom Zakonu o radu otkazni rok za vrijeme blagdana – teče.