U središtu

Ispunjavanje obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz zamjenske kvote

01.08.2014 Hrvatski sabor je krajem 2013. godine donio novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji je u primjeni od 1. siječnja 2014. Tim se Zakonom, među ostalim, poslodavcima nameće i obveza kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 157/13) poslodavcima u Republici Hrvatskoj nameće obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Tu obvezu regulirao je i prijašnji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (NN 143/02 i 33/05), ali na drugačiji način.

Prema novom uređenju, poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika, uz iznimku stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava, integrativnih radionica i zaštitnih radionica, obvezuju se da na primjerenom radnom mjestu prema vlastitom odabiru, u primjerenim radnim uvjetima, zaposle određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih radnika i djelatnosti koju obavljaju. Dakle, broj osoba s invaliditetom koje se mora zaposliti nije određen nominalno, već kvotno, odnosno u postotku.

Ta kvota može biti različita, ali ne može biti manja od 2% niti veća od 6% od ukupnog broja zaposlenih radnika kod poslodavca koji je obveznik kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. U slučaju da izračun kvote ne predstavlja cijeli broj, vrijednosti do 0,5% zaokružuju se na manji broj, a vrijednosti iznad 0,5% uključujući i 0,5% zaokružuju se na veći broj.

Zapošljavanjem kojih osoba se smatra da je poslodavac ispunio obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom: to su zaposlene osobe s invaliditetom, učenici s teškoćama u razvoju i studenti s invaliditetom na praksi kod poslodavca, rehabilitanti na praksi kod poslodavca, studenti s invaliditetom zaposleni temeljem ugovora o djelu redovitog studenta, osobe s invaliditetom na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa te osobe s invaliditetom čije redovno obrazovanje poslodavac stipendira. U to se ubraja i suradnja temeljem ugovora o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava.

Nedugo nakon donošenja navedenog Zakona, donesen je Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom (NN br. 44/14), koji je stupio na snagu 15. travnja 2014. Pravilnikom se propisuje udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih kod pojedinog poslodavca (u nastavku: kvota), dokazi o ispunjenju kvote, naknada u slučaju neispunjenja kvote, te iznos novčanih nagrada za poslodavce koji zapošljavaju više osoba s invaliditetom od propisane kvote, kao i za poslodavce koji nisu obveznici ispunjenja kvote, a zapošljavaju osobe s invaliditetom. Pravilnik propisuje i ispunjenje zakonske obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom putem zamjenske kvote, kad poslodavac nema mogućnosti kod sebe zaposliti potreban broj navedenih osoba za ispunjenje kvote.

Zato je člankom 7. Pravilnika propisano da poslodavac može ispuniti zamjensku kvotu tako što će sklopiti ugovor o poslovnoj suradnji s osobom s invaliditetom koja se samozapošljava, odnosno sklapanjem ugovora o obavljanju prakse, ugovora o djelu redovitog studenta, ugovora o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa ili ugovora o stipendiranju.

Navedene ugovore novoosnovani Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom smatrat će najavom zamjenskog ispunjenja kvote. Uz ugovor, obveznik mora Zavodu dostaviti popunjeni obrazac za najavu zamjenskog ispunjavanja kvote koji izdaje Zavod, te drugu dokumentaciju na zahtjev Zavoda. Najava o zamjenskom ispunjavanju kvote za Zavod postaje važeća prvoga dana u mjesecu nakon primitka ugovora s obrascem najave. Zamjensko ispunjavanje kvote može se najaviti najviše za dvanaest mjeseci unaprijed. Po isteku toga razdoblja potrebna je ponovna najava.

Sadržaj, odnosno bitni elementi navedenih ugovora propisani su člankom 9. Pravilnika, a u slučaju izmjena i dopuna elemenata ugovora, stranke su dužne sastaviti dodatak ugovoru i dostaviti ga Zavodu u roku od osam dana zajedno s obrascem za najavu. Dodatak ugovoru postaje važeći za Zavod u mjesecu u kojem je zaprimljen. Nadalje, obveznik je dužan podnijeti Zavodu i izvješće prema članku 11. Pravilnika. Ako obveznik koji je najavio zamjensko ispunjenje kvote, kvotu ne ispuni u cijelosti, dužan je svakog mjeseca, prilikom obračuna plaća, obračunati i uplatiti razmjerni dio novčane naknade zbog neispunjenja kvote, sukladno članku 13. Pravilnika.