Dnevne novosti

Sabor raspravljao o provedbi Uredbe EU o internetskom posredovanju

30.11.2020 07:25 ZAGREB, 27. studenoga 2020. (Hina) - Sabor je u petak raspravio prijedlog Zakona o provedbi Uredbe EU-a o promicanju pravednosti i transparentnosti za poslovne korisnike usluga internetskog posredovanja.

Svrha uredbe je pridonijeti pravilnom funkcioniranju unutarnjeg tržišta.Željko Pavić (Klub SDP-a) rekao je kako uredba uređuje ponašanje internetskih posrednika unutar EU kao bi poslovanje bilo pravilno i pravedno, odnosno olakšalo prekogranično poslovanje unutar EU. Usluga internetskog poslovanja važna je za poduzetništvo i za dobrobit potrošača, rekao je i dodao da treba definirati tijelo za provedbu uredbe, odnosno inspekcijiski nadzor koji će provoditi inspektori s područja trgovine i usluga u zaštiti potrošača.

Žarko Tušek (Klub HDZ-a) smatra da se uredbom utvrđuju jasni i dostupni uvjeti poslovanja, poboljšava digitalno tržište osobito u vrijeme pandemije. Zakon je tehničke prirode i osigurava provedbu uredbe iz 2019., pojasnio je Tušek. Vili Matula (Klub zeleno lijevog bloka)  govoreći od predviđenim kaznama koje se kreću od 50 do 100.000 kuna upozorio je da tako visoki iznosi neke mikro poduzetnike može potpuno uništiti, dok ga velike korporacije ne bi ni osjetile. Stoga je predložio da se propiše sankcija u visini jedan posto prometa u prethodnoj financijskoj godini, napominjući da je takvo rješenje prihvaćeno u Rumunjskoj.

Katarina Peović (Radnička fronta) upozorila je da digitalni giganti koriste zastarjela zakonska rješenja kako bi izbjegli plaćanje poreza te da bi kriterij za određivanje porezne obveze trebala biti visina ostvarenog prihoda.

Uredbom se utvrđuju pravila kojima se osigurava da poslovni korisnici usluga interetskog posredovanja i korporativni korisnici internetskih stranica u odnosu na internetske tražilice uživaju prikladnu transparentnost, pravednost i mogućnosti djelotvorne pravne zaštite, istaknula je državna tajnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman.Smata da je ta zakonska inicijativa od ključne je važnosti za zaštitu mikro, malih i srednjih poduzeća kao prvih korisnika tih usluga te za izradu zakonodavnog okvira kojim se jamči pošteno i učinkovito tržišno natjecanje. Osim toga, ključno je da se malim i srednjim poduzećima omogući sve za rast na jedinstvenome digitalnom tržištu preko vlastite internetske stranice i internetskih platformi, dodala je.

Uredba se primjenjuje na usluge internetskog posredovanja i internetske tražilice koje se pružaju ili čije se pružanje nudi poslovnim korisnicima i korporativnim korisnicima intrnetskih stranica koji, putem tih usluga internetskog posredovanja ili internetskih tražilica, nude robu ili usluge potrošačima, dodala je Žigman.