Dnevne novosti

Raspravljeno potvrđivanje Sporazuma o upućivanju zaštitnih pratitelja leta

30.11.2020 07:20 ZAGREB, 27. studenoga 2020. (Hina) - Sabor je u petak raspravio prijedlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a o upućivanju zaštitnih pratitelja leta radi unaprjeđenja sigurnost pružanja usluga zračnog prijevoza putnika.

Mario Kapulica (klub HDZ-a) najavio je potporu potvrđivanju sporazuma kojim se štite hrvatski i američki državljani na putovanju zrakoplovima te pozvao sve zastupnike da ga podrže u interesu hrvatskih građana i države.Davor Dretar (Domovinski pokret) najavio je potporu Sporazumu kao preduvjetu za ostvarenje izuzeća Republike Hrvatske iz sustava viza SAD-a. No, istodobno je upozorio kako je hrvatski BDP pao u 3. kvartalu za 10 posto, a broj zaraženih i umrlih od pandemije koronavirusa svakim je danom sve veći - i to su teme kojima bi se trebalo baviti, kao i radom sudbene vlasti, DORH-a, javnim nabavama, Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te drugim važnim temama.

Ocijenio je kako se političke rasprave razvodnjuju manje bitnim temama te sve pozvao da se prime ozbiljnog posla."Pozabavimo se egzistencijalnim pitanjima za Hrvatsku, jer svi pomalo postajemo pratitelji letova kojima hrvatska mladost odlazi iz Hrvatske", poručio je Dretar.  Sporazumom se definiraju važni pojmovi te područje njegove primjene, mjerodavna tijela za njegovu provedbu, operativni postupci, opće odgovornosti stranke pošiljateljice i stranke primateljice, upravljanje aktivnostima zaštitnih pratitelja leta, edukacija i tehnička pomoć i pitanje troškova, rješavanje sukoba u tumačenju, pitanja poput izmjena i dopuna te njegovo stupanje na snagu.

Državni tajnik MUP-a Žarko Katić pojasnio je da sporazum sadržava odredbe kojima je svrha jačati suradnju između stranaka unaprjeđujući sigurnost pružanja usluga zračnog prijevoza putnika ili kombinirane usluge zračnog prijevoza prema državnim područjima stranaka te od ili između njih osiguravajući okvir za upućivanje zaštitnih pratitelja leta. Sporazumom je ujedno ispunjen jedan od pravnih preduvjeta za pristupanje američkom Programu izuzeća od viza. Ulaskom Republike Hrvatske u taj program hrvatskim bi se državljanima omogućilo putovanje u SAD bez viza, što je jedan od hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Tim se zakonom potvrđuje taj sporazum kako bi njegove odredbe, u smislu hrvatskog Ustava, postale dio unutarnjega pravnog poretka Republike Hrvatske.