Dnevne novosti

HGK apelira da država preuzme najveći teret mjera očuvanja radih mjesta

27.11.2020 07:10 ZAGREB, 26. studenoga 2020. (Hina) - Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak je apelirala da država na sebe preuzme najveći teret mjera usmjerenih očuvanju radnih mjesta i gospodarstva.
"Apeliramo da Vlada odnosno država na sebe preuzme najveći teret -  premda će to imati posljedice za javne financije", ističu iz HGK te poručuju kako je "izuzetno važno da se pored zdravlja ljudi sačuva i zdravlje gospodarstva".  HGK napominje da i sam daje svoj doprinos, pa je tako donio odluku da se i za studeni i za prosinac ukine obveza plaćanja članarine poduzetnicima kojima je ograničeno poslovanje sukladno odluci Vlade, poručili su iz Komore.

Također predlaže da se, kao i za vrijeme prvog vala pandemije, ponovno uvedu moratoriji na ovrhe i na ovrhe porezne uprave i moratoriji na otplatu bankarskih kredita – posebno za djelatnosti koje su ovim mjerama najviše pogođene. "Posebno su pogođeni ugostitelji i njima je potrebna neophodna pomoć kako bi preživjeli i kako bi, kad kriza završi, mogli odmah krenuti dalje - s poslovanjem, zapošljavanjem, a u konačnici i punjenjem državnog proračuna koji ih sad mora održati na životu", poručili su iz HGK.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je predstavio nove mjere za suzbijanje zaraze koronavirusom, a u segmentu gospodarstva one između ostalog obuhvaćaju i zatvaranje restorana, kafića, teretana i fitness centara. Mjere su donesene u konzultaciji s epidemiološkom strukom, na snagu će stupiti u subotu, 28. studenog, a na snazi će biti najmanje do 21. prosinca.

Od ugostiteljskih objekata, obustavlja se rad restorana i kafića, osim hotela i kampova, koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Restoranima, catering objektima, kao i objektima iz skupine barovi, kao što su kavane, pivnice, buffeti, krčme, konobe i kleti, dozvoljena je priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao da ne postoji epidemija covida-19. Dostava hrane moći će se obavljati uz pridržavanja svih protuepidemijskih mjera, pa tako i osobnim preuzimanjem, dostavom hrane te drive-in uslugama. Uvodi se i ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima do 22 sata. Obustavlja se i održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.