Dnevne novosti

Europski parlament traži da se potrošačima u Uniji osigura „pravo na popravak”

26.11.2020 07:05 ZAGREB, 25. studenoga 2020. (Hina) - Europski parlament je u srijedu zatražio da se potrošačima u Europskoj uniji osigura "pravo na popravak" uređaja i zabrane "ugrađeni kvarovi" kako bi se jedinstveno europsko tržište učinilo ekološki održiviijm i zaštitili interesi potrošača.
Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju Komisiju da potrošačima osigura „pravo na popravak” tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, ili osiguravanjem rezervnih dijelova, bilo poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i servisiranju, priopćio je Europski parlament. Ustraju i na povećanju potpore za tržišta rabljene robe, traže mjere za suzbijanje preranog zastarijevanja proizvoda te pozdravljaju održivu proizvodnju.

Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenjem univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada.  Istaknuli su potrebu za označavanjem proizvoda u skladu s njihovom trajnošću (npr. mjeračem upotrebe i jasnim informacijama o očekivanom vijeku trajanja proizvoda).

Uklanjanje prepreka za popravak, preprodaju i ponovnu upotrebu

Kako bi potaknuli održive poslovne odluke i potrošačke odabire, zastupnici su predložili da na javnim nabavama prioritet bude poticanje potražnje za ekološki prihvatljivom robom i uslugama s manjim ekološkim otiskom te da marketing i oglašavanje budu odgovorniji. Na primjer, ako se u oglasima reklamiraju značajke prihvatljive za okoliš, one bi se trebale temeljiti na zajedničkim kriterijima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti.

U rezoluciji se traži i jačanje uloge znaka EU-a o ekološkoj prihvatljivosti kako bi se povećala industrijska primjena te podigla razina osviještenosti među potrošačima. U usvojenom tekstu predložena su i nova pravila za gospodarenje otpadom i uklanjanje pravnih prepreka za popravak, preprodaju i ponovnu upotrebu. Od toga će koristi imati i tržište sekundarnih sirovina.„Došlo je vrijeme da ciljeve Zelenog plana koristimo kao temelj zajedničkog tržišta koje promiče održive proizvode i usluge. Kako bismo to postigli, potrebna su nam sveobuhvatna pravila koja će omogućiti jasne i jednostavne odluke i za potrošače i za poduzeća.

Prihvaćanjem ovog izvješća Europski parlament šalje jasnu poruku: usklađeno obvezno označavanje koje govori o trajanju proizvoda te borba protiv prijevremenog zastarijevanja uređaja put su koji trebamo slijediti na EU razini ", izjavio je izvjestitelj David Cormand (Zeleni/EFA, Francuska), navodi Europski parlament. Konačnu rezoluciju o održivijem jedinstvenom tržištu europarlamentarci su u glasovanju na plenarnoj sjednici u srijedu podržali s 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih. Rezolucija je imala podršku zelenih i lijevih zastupničkih klubova a, iako je bila upitna podrška europskih pučana i konzervativaca, podržali su je i hrvatski europarlamentarci u tim zastupničkim klubovima.

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Bruxellesu u utorak, prije današnjeg glasovanja o konačnom izvješću, glasao o amandmanima na izvješće i usvojio prijedloge hrvatske zastupnice Biljane Borzan. „Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje“, rekla je  u utorak nakon glasanja Borzan koja je bila izvjestiteljica socijaldemokrata za izvješće.

U izvješću je također prošao i njen prijedlog da se uvedu obavezne oznake na proizvodima koje bi jasno kupcu pokazivale koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara, priopćio je ured zastupnice. "Nekada smo mogli bateriju na mobitelu vrlo jeftino sami zamijeniti, a danas je ona ukopana duboko u uređaj. Došli smo do točke da je trošak zamjene baterije na mobitelu neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja. Zato smo osigurali da potrošač u trenutku kupnje zna koliko je uređaj popravljiv, te da rezervni dijelovi budu dostupni i cjenovno pristupačni“, rekla je Borzan. 

U pripremi izvješća je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) radio i HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol, priopćio je ured zastupnika."Izvješćem štitimo interese europskih potrošača, njih preko 450 milijuna. Održivije jedinstveno tržište nije moguće postići bez bolje zaštite potrošača. Konkretno, uspostavom prava na popravak i zabranom programiranog kvarenja proizvoda učinit ćemo jedinstveno tržište održivijim. Ovim Izvješćem poslali smo snažnu poruku Europskoj komisiji da Europska unija mora ostati svjetski predvodnik u zaštiti prava potrošača. 

Namjerno osmišljavanje i ugrađivanje mehanizama u proizvode kako bi im se skratio vijek trajanja za nas je neprihvatljivo. Sada smo predložili konkretan mehanizam kojim bi se ovakva praksa proizvođača zabranila, a taj je da se Direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi razmotri kao instrument kojim će se zastarijevanje proizvoda zabraniti", ističe Sokol."Potrošači su izgubili interes za popravak proizvoda jer je popravak često skuplji od cijene novog proizvoda. Podaci Eurobarometra o okolišu iz ožujka ove godine govore da samo 32% ispitanika popravlja proizvode. Ovim Izvješćem želimo omogućiti našim građanima brz, efikasan i cjenovno pristupačan popravak proizvoda", tumači Sokol.

Prema istraživanju Eurobarometra, 77 % građana Unije radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 % njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obvezati da pojednostavne popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova. Europska komisija već je pozitivnim ocijenila zahtjeve zastupnika u Europskom parlamentu a u novoj petogodišnjoj Strategiji za potrošače najavila je da će već iduće godine predstaviti zakonodavni prijedlog koji će imati za cilj zaštiti potrošače od ranog zastarijevanja proizvoda.(