Dnevne novosti

HOK obilježio Europski dan odvjetnika

27.10.2020 08:11 ZAGREB, 26. listopada 2020. (Hina) - Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u ponedjeljak je obilježila Europski dan odvjetnika uz okrugli stol na temu "Kontinuitet djelovanja pravosuđa i poštivanje ljudskih prava u doba pandemije".

Za ovogodišnje obilježavanje Europskoga dana odvjetnika, krovna organizacija odvjetničkih komora Europe (CCBE) odredila je upravo ovu temu s obzirom na utjecaj koji je pandemija covid-19 imala na funkcioniranje pravosudnih sustava u Europi, na mjere poduzete u borbi protiv pandemije i načina na koji su utjecale na pristup pravosuđu, odvjetnicima te osiguranju ljudskih prava, izvijestio je HOK.

Budući da se radi o temi o kojoj stručna i šira javnost ima podijeljena i ponekad oprečna mišljenja, izvjestitelji su o ovoj temi iznijeli različite stručne stavove. Jedan s aspekta kaznenog prava koji s obzirom na trenutni zakonodavni okvir i informatičku infrastrukturu većine odvjetničkih ureda ne može biti suglasan s digitalnim oblikom vođenja kaznenih postupaka, a da to ne dovede u pitanje poštivanje temeljnih ljudskih prava u kaznenom postupku, dok su s aspekta građanskog i trgovačkog prava predstaviti iskustva i prednosti provođenja digitalnog postupka jer su za to područje prava u određenoj mjeri osigurane potrebne zakonodavne i druge pretpostavke, navode u priopćenju.

Europski dan odvjetnika pozdravnim je govorom otvorio predsjednik HOK-a Josip Šurjak, uvod o temi održao je dopredsjednik HOK-a Mladen Klasić, a izvjestitelji odvjetnik Berislav Živković te trgovačka sutkinja Iva Karin Šipek iznijeli su svoja razmišljanja i iskustva vezana uz digitalni oblik vođenja postupaka. Obilježavanje je provedeno uz sve epidemiološke mjere i nije bilo otvoreno za širu javnost, ističu u HOK-u.