Dnevne novosti

Sabor: Podrška konvenciji o sigurnosti na stadionima

21.09.2020 07:30 huligani
ZAGREB, 18. rujna 2020. (Hina) - Saborski zastupnici u petak su uglavnom podržali potvrđivanje Konvencije Vijeća Europe kojoj je cilj prevenirati nerede na sportskim natjecanjima i osigurati ugodnu okolinu za sve gledatelje.
Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić istaknuo je da se incidenti i dalje pojavljuju na prevelikom broju utakmica kao posljedica lošeg sigurnosnog menadžmenta, kao i infrastrukture na stadionima. "Nasilje je u porastu i unutar i izvan stadiona te u gradskim središtima", kazao je.

Cilj Konvencije o sigurnosti na nogometnim utakmicama i ostalim sportskim priredbama je integrirani pristup te suradnja različitih agencija i lokalne samouprave, menadžmenta stadiona, nacionalnih saveza i navijača, znači zajednički rad svih kao bi se stvorilo ugodno okruženje na stadionu",naveo  je Katić.

Bulj: Ne spominju se kriminalci iz svečanih loža koji bježe u treće zemlje

Miro Bulj (Most) prigovorio je kako se nigdje ne spominju oni koji sjede u svečanim ložama, "oni koji naprave ogromna kriminalna dijela u sportu i pobjegnu u treće zemlje, oni koji piju alkohol u litrama, jedu oboritu ribu u svečanim ložama".

Marko Milanović Litre (HS) je, pak, usvajanje Konvencije ocijenio nastavkom rigoroznih, nepravednih i diskriminatornih politika svih prijašnjih vlada prema jednoj društvenoj manjini koja se nebrojeno puta pokazala čestitost, poštenje i nesebičnu požrtvovanost na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.U evidentiranju sugrađana koji posjećuju sportska događanja i razmjeni informacija vidi opasnost od narušavanje prava i sloboda pojedinaca.

Na diskriminaciju navijača upozorava i Marin Mlinarić (Most) . "Ja sam član Kluba navijača Armade Rijeka, kad mi dolazimo na našu sjevernu tribinu zabranjeno nam je staviti maskice, no ako dolazite na centralnu tribinu maskice su obvezne", kazao je.

Konvenciju Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama do sada je potpisalo 33 države članice Vijeća Europe, a 16 ih je ratificiralo. Konvencija je stupila na snagu 1. studenoga 2017., a potpisana u Saint-Denisu 3. srpnja 2016. tijekom održavanja Europskog nogometnog prvenstva.