Dnevne novosti

EU i Velika Britanija nastavljaju pregovore, još tjedni do dogovora

20.08.2020 07:10 BRUXELLES, 19. kolovoza 2020. (Hina/Reuters), Pregovarači Europske unije i Velike Britanije počeli su sedmi krug pregovora u srijedu radi postizanja postbrexitovskog dogovora o svim aspektima budućih odnosa, od trgovine do sigurnosti.
Glavni britanski pregovarač David Frost i njegov kolega Michel Barnier u utorak su zajedno večerali uoči pregovora koji će se usredotočiti na pitanja ribolovnih prava u britanskim vodama i osiguranja da državna pomoć ne utječe na poštenu konkurenciju. "Dio državnih potpora u ravnopravnim uvjetima i ribarstvu ostaju glavne prepreke. Ako se to pokrene, ostalo će sjesti na svoje mjesto", rekao je diplomat EU-a.

Ovaj krug neće donijeti velike pomake, najviše se očekuje od zadnjeg kruga u rujnu", rekao je.Britanci su prije četiri godine na referendumu glasali za izlazak iz EU-a te nakon mučnih pregovora Velika Britanija je službeno napustila blok 31. siječnja.

Ujedinjeno Kraljevstvo sada je u prijelaznom razdoblju do kraja ove godine, ali dogovor o budućim odnosima s EU-om morat će se zaključiti do listopada, kako bi se osigurala njegova ratifikacija do tog roka.

Ne uspiju li se dogovoriti, trgovina između dviju strana odvijat će se pod uvjetima Svjetske trgovinske organizacije, što bi uključivalo carine i kvote i značilo bi veće teškoće za tvrtke.

Barnier je prošli mjesec rekao da su "ravnopravni uvjeti" glavna preostala teškoća, ali je naveo i energetsku i prometnu suradnju, kao i pravila u označavanju proizvoda. 

Analitičar Eurasia Groupa Mujtaba Rahman rekao je da je konačni kompromis o državnoj pomoći i ribolovnim pravima "moguć i ostaje vjerojatan, no trebat će vremena".

Rahman je rekao da će neuredan "no deal" s izglednim kašnjenjima na granici i nestašicom hrane biti glavni rizik vlade britanskog premijera Borisa Johnsona te će se pojačati pritisak da pristane na kompromis u zadnji čas.