Dnevne novosti

Michel: EU će nametnuti sankcije Bjelorusiji zbog izborne prijevare

20.08.2020 07:05 BRUXELLES, 19. kolovoza 2020. (Hina/Reuters), Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u srijedu da Europska unija ne priznaje rezultate bjeloruskih predsjedničkih izbora te da će ubrzo nametnuti sankcije uključenima u izbornu prijevaru i represiju prosvjednika.
"EU će ubrzo nametnuti sankcije značajnom broju osoba odgovornih za nasilje, represiju i izbornu prijevaru", rekao je Michel na kraju izvanrednog samita europskih vođa u čijem radu je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Samit je sazvan kako bi se usuglasio odgovor Unije na situaciju u Bjelorusiji.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je pobijedio na izborima 9. kolovoza s 80 posto, dok oporba navodi da je riječ o izbornoj prijevari te od proglašenja rezultata izbora traju prosvjedi protiv Lukašenka koji već 26 godina čvrstom rukom vlada Bjelorusijom.

Europska komisija će pak preusmjeriti 53 milijuna eura namijenjenih bjeloruskim vlastima, civilnom društvu, prosvjednicima žrtvama nasilja i borbi zemlje protiv pandemije koronavirusa u toj zemlji, rekla je čelnica Komisije Ursula von der Leyen u srijedu.Komisija će dati 53 milijuna eura kako bi podržala Bjeloruse.

Tri milijuna eura dobit će žrtve represije i civilno društvo, dok će najveći dio podrške ići borbi protiv koronavirusa. Von der Leyen je poručila da je EU "spremna podržati mirnu i demokratsku tranziciju vlasti u Bjelorusiji".

"Podržavamo narod Bjelorusije koji želi osnovne slobode i demokraciju", dodala je.

Plenković: građani Bjelorusije sami trebaju svoju budućnost na poštenim izborima

Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je na samitu europskih čelnika kako je "na građanima i narodu Bjelorusije da sami odrede svoju budućnost, kroz demokratske i poštene izbore, bez vanjskog uplitanja", stoji u priopćenju ureda predsjednika vlade. Plenković je podržao uvođenje sankcija pojedincima odgovornim za nasilje te je osudio nasilje vlasti protiv prosvjednika, dodaje se.