Dnevne novosti

Trump će posthumno pomilovati aktivisticu za ženska prava Susan B. Anthony

19.08.2020 07:05 WASHINGTON, 18. kolovoza 2020. (Hina/Reuters), Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da će posthumno pomilovati aktivisticu za prava žena Susan B. Anthony koja je 1872. kažnjena zbog ilegalnog glasanja na izborima.
Govoreći u Bijeloj kući na obilježavanju stogodišnjice ratifikacije 19. amandmana američkog ustava kojim su žene dobile pravo glasa, Trump je kazao: "Potpisat ću potpuno pomilovanje Susan B. Anthony. Nikada nije bila pomilovana".

Trump, u sklopu kampanje za izbore u studenom, pokušava posljednjih tjedana pridobiti podršku žena, posebno iz predgrađa američkih gradova.U subotu je kazao da razmatra pomilovanje Edwarda Snowdena, bivšeg djelatnika američke tajne službe NSA, koji je 2013. dostavio tajne dokumente medijima o masovnom prisluškivanju koje provodi NSA.

Snowden od 2013. živi u Rusiji, a američke su vlasti protiv njega podigle optužnicu.Trump je u ponedjeljak nagovijestio da će pomilovati "vrlo, vrlo važnu" osobu, ali je dodao da to neće biti Snowden ni bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn.

Prošloga mjeseca Trump je iskoristio svoje ovlasti i pomilovao svog dugogodišnjeg prijatelja i savjetnika Rogera Stonea, koji je osuđen zbog laganja pod prisegom prilikom svjedočenja pred Kongresom o ruskom uplivu u američke predsjedničke izbore 2016.