Dnevne novosti

Mještani Marčelja od Sabora traže zatvaranje centra Marišćina

17.08.2020 07:20 ZAGREB, 15. kolovoza 2020. (Hina), Mještani naselja Marčelji u općini Viškovo u subotu su apelirali na saborske zastupnike svih političkih opcija da pronađu rješenje za zatvaranje Centra za gospodarenje otpadom Marišćina koji već godinama, ističu, ugrožava njihovo zdravlje.
Mještani u priopćenju apeliraju na hitno rješavanje njihova, kako navode, dugogodišnjeg gorućeg problema."Nas cca 3000 mještana samo u Marčeljima direktno je ugroženo nepodnošljivim smradom i trovanjima raznim karcenogenim spojevima  (postoji izvješće NZZJZ ) i sve to od strane centra za gospodarenjem otpadom Marišćina", upozoravaju.

Podsjećaju da se ovim problemom već dvije godine bavi i pučka pravobraniteljica, a s istim su upoznali i europske institucije.Mještani Mrčelja zahvaljuju Mostovu saborskom zastupniku Marinu Miletiću što je o ovom problemu progovorio u Saboru.

Žao nam je što o ovome u Saboru nije progovorila načelnica naše općine

No, napominju, u saborskoj klupi sjedi i načelnica njihove općine Sanja Udović, zastupnica SDP-a, koja u Saboru još nije progovorila o ovom dugogodišnjem problemu koji ugrožava njihovo zdravlje.

"Žao nam je što do sada nije našla priliku da eskalira dugogodišnji, najveći problem ove velike općine na čijem je čelu. Zahvaljujemo unaprijed ukoliko će naći snage i vremena da vas o istome iskreno informira kao saborski zastupnik. Mještani to od nje očekuju", navode u priopćenju.

Ističu kako je gospodarenje otpadom veliki problem u Hrvatskoj o čemu, kažu, svjedoče i prijave problema neizdrživog smrada i mještana koji žive u blizini Kaštjuna, također Centra za gospodarenje otpadom. "Apeliramo, zahtijevamo i molimo da čujete naš poziv u pomoć te da ga riješite na zadovoljstvo svih nas koji smo već sada ugroženi, a i svih onih u čijoj bi se blizini trebali izgraditi ovakvi centri koji KRADU živote", zaključuju mještani Marčelja.