Dnevne novosti

UHPA zatražila izmjenu odluke o zabrani uplovljavanja kruzera s više od 200 putnika

13.08.2020 07:30 ZAGREB, 12. kolovoza 2020. (Hina), Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) uputila je Ministarstvu turizma i sporta zahtjev za žurnom izmjenom odluke o mjeri zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u hrvatske luke plovidbe za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti Covid-19, priopćeno je u srijedu iz UHPA-e.

"Izmjena dopuštenog broja putnika je ključna kako bi hrvatskim lukama osigurali uključivanje u programe brodarskih kompanija. Bez povećanja brojke s 200 na 1000 putnika sprema nam se scenarij eliminacije iz cijele ovogodišnje serije programa plovidbe.

Imajući u vidu da su krstarenja jedini način da se destinacije na jugu, poput Dubrovnika, barem djelomično oporave nakon izrazito loših rezultata uzrokovanih pandemijom, resornom ministarstvu smo uputili argumentirane zahtjeve i prijedlog postupanja", istaknuo je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain u priopćenju.

Kako se dodaje, u prilog nužnosti tražene izmjene idu i statistički podaci koji ukazuju da su mjere zabrane izravno utjecale na smanjenje broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama. Naime, po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. zabilježen je pad broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama za 86,0 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. 

"Svjesne važnosti kužnih putovanja, nama konkurentske destinacije ulažu velike napore kako bi našle svoje mjesto na najavljenim programima plovidbe.

Iznimno je bitno da se istim primjerom vodi i Hrvatska te očekujemo brzu reakciju Ministarstva turizma i sporta i Stožera civilne zaštite i izmjenu odluke o kojoj će uvelike ovisiti ne samo turistički rezultati do kraja ove godine već će znatno utjecati i na turistička kretanja u 2021. i nastavak poslovanja velikog broja turističkih agencija i povezanih pružatelja usluga", zaključuje Fain.

U ponedjeljak je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio od Nacionalnog stožera Civilne zaštite izmjenu uredbe o zabrani uplovljavanja brodova s više od dvjesto putnika u hrvatske luke jer kompanija MSC nije uvrstila Dubrovnik u program kružnih putovanja.

Predstavnici kompanije ranije su iskazali interes za uključenje Dubrovnika na program putovanja, no ograničavajući faktor uplovljavanju većih brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik jest uredba prema kojoj u ovom trenutku u hrvatske luke ne mogu uplovljavati brodovi s više od 200 putnika. 

Franković je s time upoznao potpredsjednika Vlade i čelnika Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davora Božinovića te ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Božinović je u utorak najavio da zbog silazne krivulje zaraženih u Hrvatskoj, smatra da će uskoro biti dopušteno pristajanje kruzera kod Dubrovnika.

"Mi smo u kontaktu. Mislim da hoćemo, vrlo skoro, postoje još neki tehnički detalji ukoliko bude zaraženih ljudi na brodu. Epidemiolozi su u kontaktu i mislim da smo blizu odluci da se to dopusti", rekao je Božinović gostujući u "Dnevniku" Nove TV.

Jučer je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao da bi se kruzerima koji su to zatražili, trebalo dopustiti pristajanje kod Dubrovnika. U izjavi za RTL Danas istaknuo je  da su u Stožeru pažljivo analizirali mjere dvaju talijanskih kruzera koji se bave krstarenjem na Mediteranu.

"One mjere koji su oni propisali uvijek na papiru zvuče i jesu jako dobre, pa mislimo da ako se oni stvarno toga pridržavaju, da je to moguće i da bi ih trebalo pustiti da pristanu", poručio je.