Dnevne novosti

Na Kvarneru ostvareno 59 posto lanjskih noćenja

11.08.2020 07:15 RIJEKA, 10. kolovoza 2020. (Hina), Turistička sezona na Kvarneru protječe bolje od očekivanja, a od početka godine do 10. kolovoza ostvareno je 59 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u županijskoj upravi.
Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov kazala je da sada na Kvarneru boravi oko 160.000 turista.U srpnju je ostvareno 69 posto noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prvim danima kolovoza ostvareno je 75 posto, a iz dana u dan gostiju sve više.

Navela je da je početak godine, prije pandemije koronavirusa, bio bolji nego lanjski te da se od lipnja gosti vraćaju. U sedam i pol mjeseci 45 posto noćenja je ostvareno u obiteljskom smještaju, 18 posto u kampovima i 10 posto u hotelima.

Najviše gostiju boravilo je na otoku Krku, zatim na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, otocima Rabu i Lošinju. U sezoni je najviše je gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 93 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a slijede gosti iz Slovenije, domaći gosti, gosti iz Austrije, kazala je direktorica TZ Kvarnera, naglasivši da su najznačajnija tržišta stabilna.

Istaknula je da je broj ukupnih noćenja na području Primorsko-goranske županije u zadnjih desetak godina povećan za 50 posto te da te brojke sada nije lako doseći.Ocijenila je da je strategija razvoja Kvarnera, s ciljem podizanja kvalitete usluga i smještaja donijela rezultate, jer se pokazalo da gosti cijene i traže kvalitetu.

Najbolji smještaj se u lipnju, srpnju i kolovozu prvi puni i najbolje je popunjen, a primjerice, objekti sa 6 zvjezdica su u srpnju imali 86 posto popunjenosti u odnosu na isti mjesec lani, kazala je Irena Peršić Živadinov.

Na novinarski upit, kazala je još da slučajeva zaraze gostiju koronavirusom nije bilo, pa protokol postupanja nije aktiviran.Župan Zlatko Komadina ocijenio je da je blizina, sigurnost i kvaliteta ponude Kvarnera učinila to da je Kvarner hit destinacija u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. Izrazio je nadu da će glavna sezona „izvući“ cijelu godinu.