Dnevne novosti

Međimurska županija sufinancira 129 projekata za razvoj gospodarstva

11.08.2020 07:17 ČAKOVEC, 10. kolovoza 2020. (Hina), Međimurska županija će s 1,8 milijuna kuna sufinancirati 129 projekata za razvoj gospodarstva, rekao je u ponedjeljak međimurski župan Matija Posavec na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati javnog poziva za Program potpora malih vrijednosti za poticanje poduzetništva.

"Svako ulaganje u gospodarstvo i svaka potpora mikro i malim poduzetnicima, kojih je u strukturi gospodarstva 98 posto u Međimurskoj županiji, je jedna vrsta obaveza da ulažu u opremu, imovinu, svoje konkretne programe", rekao je Posavec i dodao da je to jedan od dobrih načina za očuvanje radnih mjesta.

Javni poziv za Program potpora malih vrijednosti za poticanje poduzetništva bio je objavljen krajem svibnja ove godine, a zainteresirani su se mogli prijaviti do 10. lipnja. 

Međimurski župan je istaknuo kako su ove godine, zbog situacije s koronakrizom koja je pogodila gospodarstvo, sredstva za taj program udvostručena, s prošlogodišnjih 900 tisuća kuna na 1,8 milijuna, a proširene su i prihvatljive djelatnosti, olakšani kriteriji i digitaliziran postupak prijave. 

Na natječaj su prijavljena ukupno 242 projekta, a županija će sufinancirati 129 projekata, s iznosom nešto većim od 1,8 milijuna kuna. Privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović podsjetio je kako su se na javni poziv mogli prijaviti mikro i mali poduzetnici s područja Međimurja za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu. 

"Želimo stimulirati poduzetništvo i obrt, očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih te stvaranje povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike i obrtnike s područja Međimurske županije", istaknuo je Radanović. Posavec je naglasio da Međimurska županija vodi računa o tri segmenta.

"Prije svega smo podrška građanima, zatim našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima te u konačnici osiguravamo održivi i funkcionalni zdravstveni sustav. Svaka potpora i ulaganje u gospodarstvo su važni", poručio je međimurski župan. Program potpora malih vrijednosti za poticanje poduzetništva Međimurska je županija započela prošle godine, kada su dodijeljene 52 potpore u ukupnom iznosu od 743,8 tisuća kuna.