Dnevne novosti

Udruge: Nadamo se da će pozitivne institucionalne korake pratiti konkretna rješenja

04.08.2020 07:15 ZAGREB, 3. kolovoza 2020. (Hina) - Nekoliko udruga civilnog društva koje se bave ljudskim pravima pozdravilo je u ponedjeljak pozitivne institucionalne pomake uoči 25. obljetnice akcije "Oluja", izrazivši nadu da će to popratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata.

Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za građansku hrabrost, Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu – CDTP, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije - UDIK, Ženska mreža Hrvatske pozdravile su što će na proslavi Oluje u Kninu 4. kolovoza sudjelovati potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević.

Također, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved bit će na obilježavanju zločina u Gruborima gdje je 25. kolovoza 1995. ubijeno petero mještana srpske nacionalnosti, starije životne dobi.

"Pozdravljamo pozitivne institucionalne pomake kojima svjedočimo ovih dana. Nadamo se da će simbolični korak pratiti konkretna rješenja za ostvarenje dugoočekivanih prava civilnih žrtava rata", poručile su udruge u priopćenju.

Građane Hrvatske pozvali su "da preuzmu inicijativu, jer su političke elite predugo koristile ratne traume u dnevnopolitičke svrhe, te umjesto osude veličale ratne zločine". Udruge podsjećaju da još uvijek nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, a za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine do danas nisu procesuirani počinitelji.

Napominju da zločine ne opravdavaju drugim ratnim zločinima. "Niti ih opravdavamo, niječemo, prešućujemo time što na ovaj dan govorimo o zločinima počinjenim u akciji Oluja", ističu. Naprotiv, na isti način, dodaju, tražimo odgovornost za sve zločine počinjene u zemljama bivše Jugoslavije, te zajedno s drugim organizacijama civilnog društva iz tih zemalja podsjećamo na odgovornost vlada koje te zločine nisu osudile i kaznile obzirom da 25 godina svjedočimo državno organiziranom poricanju ovih ratnih zločina.

"Želimo li da se rat prestane zloupotrebljavati, a država militarizirati, založimo se za jačanje kulture odgovornosti, suočavanja s prošlošću, kulture kažnjivosti svih ratnih zločina kao i iskrene solidarnosti sa svim žrtvama rata", poručuju udruge.