Dnevne novosti

UN potvrdio pravo na prosvjede tijekom pandemije

30.07.2020 07:20 ŽENEVA, 29. srpnja 2020. (Hina/AFP) - UN-ov odbor za ljudska prava potvrdio je u srijedu pravo na mirne prosvjede i upozorio da se to temeljno pravo ne smije sprečavati zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga.

Tijekom pandemije covida-19 u kojoj je diljem svijeta umrlo više od 650.000 osoba, brojne vlade su zabranile skupove iznad određenog broja ljudi. "U ovom razdoblju kada događaji poput pandemije covida-19 postavljaju izazove bez presedana i kada globalni prosvjedi podrške pokretu Black Lives Matter pokazuju važnost prava na prosvjede, Odbor za ljudska prava UN-a je objavio upute koje preciziraju koncept mirnog okupljanja i dužnosti vlada", navodi se u priopćenju.

Odbor, neovisni organ koji čini 18 stručnjaka, zadužen je za provjeru primjere Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, čiji članak 21. potvrđuje pravo na mirne prosvjede. "Temelj demokratskog društva je sudjelovanje na mirnom skupu radi izražavanja stavova, proslave, isticanja zahtjeva", rekao je Christof Heyns izvjestitelj teksta. "Svi, djeca, stranci, žene, radnici migranti, tražitelji azila i izbjeglice imaju pravo mirno prosvjedovati, u raznim oblicima, na javnim ili privatnim mjestima, u otvorenom ili zatvorenom prostoru ili online", precizirao je. "Stvari su se promijenile, a posebice uloga tehnologije. Danas se brojni skupovi odvijaju online, kao pokret MeToo i njih zakon mora štititi", komentirao je Heyns.

Odbor je podsjetio vlade na njihove dužnosti da omoguće mirne skupove i da štite prosvjednike te da ih ne zabranjuju bez uvjerljivog opravdanja. "Opći razlozi poput javnog reda ili sigurnosti ne predstavljaju čvrste temelje za zabranu mirnih prosvjeda", izjavio je Heyns. Upute koje je objavio Odbor također preciziraju da prosvjednici imaju pravo nositi maske i kapuljače i da vlade ne smiju prikupljati osobne podatke za zastrašivanje prosvjednika niti blokirati internet. Odbor također naglašava "pravo novinara i promatrača udruga za zaštitu ljudskih prava da prate i dokumentiraju skupove, i one koji su zabranjeni i koji su nasilni".