Dnevne novosti

Sabor danas o tri zajma vrijedna gotovo 660 mlijuna eura

30.07.2020 07:25 ZAGREB, 29. srpnja 2020. (Hina) - Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o potvrdi triju ugovora o zajmovima s međunarodnim financijskim institucijama ukupno vrijednima gotovo 660 milijuna eura, namijenjenima rješavaju krize uzrokovanu pandemijom Covid-19, obnovi nakon potresa i jačanju javnog zdravstva.
Zakonske prijedloge o potvrdi dvaju ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (Svjetska banka) te Okvirnog ugovora s Razvojnom bankom Vijeća Europe  predložila je Vlada. Ugovor o zajmu za odgovor na krizu i podršku oporavku vrijedan je 276 milijuna eura, a onaj o projektu obnove nakon potresa i jačanju pripravnosti javnog zdravstva 184 milijuna eura. Vlada je početkom lipnja prihvatila izvješća o vođenim pregovorima za sklapanje ta dva zajma, krajem lipnja ih je odobrio Odbor izvršnih direktora Svjetske banke, a ugovori su potpisani početkom srpnja.

Povoljni uvjeti za zajmove 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na sjednici Vlade je rekao kako su uvjeti za oba zajma isti i vrlo povoljni - otplata na 14,5 godina, uz poček od pet, te promjenjiva kamatna stopa vezana uz šestomjesečni Euribor plus 0,75 posto fiksne kamatne marže. Vlada od Sabora traži i potvrdu Okvirnog ugovora o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe za Projekt LD 2056 (2020) - Podrška mjerama u Republici Hrvatskoj, povezanih s pandemijom bolesti Covid-19 - instrument financiranja javnog sektora. „Riječ je o zajmu od 200 milijuna eura, kojim se osiguravaju sredstva za suočavanje s izvanrednim situacijama u kontekstu pandemije Covid-19 radi prevladavanja izazova u sektoru zdravstva kao i radi ublažavanja ekonomskog šoka“, pojasnio je Marić. I uvjeti tog zajma su vrlo povoljni - rok otplate do 12 godina, uz tri godine počeka te uz fiksnu kamatnu stopu od 0,24 posto ili promjenjivu utemeljenu na šestomjesečnom Euriboru plus 0,36 posto fiksne kamatne marže.

Operacija Sea Guardian u Sredozemlju

Sabor će raspraviti i odluku o sudjelovanju do 35 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u operaciji potpore miru ,,Sea Guardian“ u Sredozemlju. U operaciju koja bi trajala oko 20 dana  početkom rujna  išli bi brodom Hrvatske ratne mornarice.Sabor će u petak glasovati o točkama raspravljenim ovaj tjedan, izabrati 10-ak svojih odbora te time završiti srpanjski rad.