Dnevne novosti

Varaždinska županija surađuje s EU regijama

29.07.2020 07:25 VARAŽDIN, 28. srpnja 2020. (Hina) - Varaždinska županija je s nekoliko europskih regija: Bavarskom, Katalonijom i Flandrijom potaknula međuregionalnu suradnju za lakše prevladavanje krize i zajednički nastup pred EU institucijama, izvijestili su u utorak iz Varaždinske županije.
Na online sastanku razmijenjena su iskustva i mjere za smanjenje posljedica pandemije koronavirusa. Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića, na sastanku su bili i predstavnici njemačkih saveznih pokrajina Bavarske i Baden-Württemberga, belgijske Flandrije, portugalskih Azora, Baskije i Katalonije. S obzirom na to da je pandemija ostavila dugoročne gospodarske i društvene posljedice, pokrenuta je inicijativa za stvaranje neformalne međuregionalne mreže, stoji u priopćenju iz Varaždinske županije. To je, kako su istaknuli, posebno važno u trenutku kad je Europsko vijeće postiglo dogovor o planu za oporavak i financijskom okviru što sada mora potvrditi i Europski parlament.

Mora se čuti glas regija i lokalnih zajednica

"Regije i lokalne zajednice moraju na vrijeme jasno artikulirati svoje stavove i učiniti sve da se njihov stav čuje", stoji u priopćenju. Župan Čačić je na primjeru Varaždinske županije predstavio kako funkcionira sustav civilne zaštite u Hrvatskoj. Istaknuo je da je važan koordinirani pristup izvršne vlasti i zdravstvenih ustanova te uključivanje policijskih i vatrogasnih postrojbi koje su, rekao je, odigrale ključnu ulogu u provedbi nadzora mjera samoizolacije i ostalim mjerama, kao i u socijalnoj komponenti poput pomaganja pri dostavi hrane potrebitima. Čačić je istaknuo i važnost informatičkog obrazovanja koje u Varaždinskoj županiji postoji kao fakultativni predmet od prvog razreda osnovne škole. Kazao je kako je za nastavu na daljinu važna bila već postojeća akademska mreža CARNet putem koje su međusobno povezane sve škole i institucije vezane uz obrazovanje te što su učenici osnovnih i srednjih škola opskrbljeni tabletima.„Mjesta za popravak još uvijek ima, potrebna je bolja koordinacija s nacionalnom televizijom te nabava potrebne opreme i alata”, istaknuo je Čačić.

Čačić: Za ciljani turizam važna je dobra internet mreža

Spomenuo je i županijski turistički projekt "Kuće za odmor s pričom", čiji su kapaciteti gotovo popunjeni, što potvrđuje da ljudi žele putovati, ali i izbjegavaju gužve. Čačić je istaknuo da su gospodarstvo i administracija počeli prelaziti na rad od kuće i da to otvara prostor za potpuno novi pristup turističkoj ponudi, za ciljani turizam za koji je najvažnija pretpostavka kvalitetna internetska mreža. Iz Varaždinske županije izvijestili su i da će u srijedu katalonska Vlada održati još jedan sastanak s drugim regijama, nakon čega slijedi definiranje daljnjih koraka te međuregionalne inicijative.