Dnevne novosti

Bez promjene zakona nema povrata novca za neizvršena putovanja

20.07.2020 07:25 ZAGREB, 17. srpnja 2020. (Hina) - Iako je prošlo dva tjedna otkako je Europska komisija pokrenula postupak protiv Hrvatske jer turističkim agencijama dopušta odugovlačenje s povratom sredstava za neiskorištena putovanja potrošači i dalje ne mogu do novca, a agencije im umjesto povrata i dalje nude vaučere, piše Jutarnji list.

I tako će, najvjerojatnije, biti sve dok se napokon ne formira Ministarstvo turizma koje će, prema dosadašnjim neslužbenim najavama, preuzeti Nikolina Brnjac, a koje bi potom trebalo donijeti stav što će dalje napraviti s vaučerima odnosno hoće li nastaviti prkositi EK i riskirati čak i tužbu ili će izmijeniti sporni zakon kojim je legaliziralo uvodenje vaučera.

Dnevnik podsjeća da je ministarstvo 7. travnja, zbog pandemije, donijelo Zakon o dopunama i izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu kojim je izmijenilo postojeća pravila povrata novca u situacijama kad putovanje nije izvršeno, tako da agencije sada više ne moraju u roku od 14 dana obavezno putnicima koji to žele vratiti puni iznos novca već im prvo smiju ponuditi vaučer. Ako potrošač taj vaučer ne želi iskoristiti, ima pravo zatražiti povrat novca, no rok za taj povrat iznosi šest mjeseci od datuma proglašenja prestanka epidemije, što bi, sudeći po trenutnoj situaciji, moglo potrajati.

Kako je za Jutarnji pojasnio predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, agencije zasad čekaju da Ministarstvo turizma zauzme neki stav u vezi s postupkom koji je pokrenula Europska komisija. Dok se to ne dogodi agencije su dužne slijediti postojeći zakon, što god EU o tome mislila, donosi Jutarnji list.