Dnevne novosti

Varaždin - Vijećnici prihvatili zaduženje izdavanjem obveznica i integralnu nagodbu

20.07.2020 07:05 VARAŽDIN, 17. srpnja 2020. (Hina) - Većinom glasova Gradsko vijeće Varaždina na on-line sjednici u petak prihvatilo je zaduženje izdavanjem municipalnih obveznicama u iznosu od 67 milijuna kuna te dalo suglasnost na sklapanje nagodbe kojom bi se integralno riješili dugogodišnji sudski sporovi. 
Varaždinsko Gradsko vijeće ima 25 vijećnika, a na sjednici nije bilo sedam oporbenih vijećnika, pet iz SDP-a i dvoje iz Narodne stranke reformista. Iz zaduženja izdavanjem municipalnih obveznica u iznosu od 67 milijuna kuna, gotovo 50 milijuna namijenjeno je za isplatu tvrtkama Ekos holding i T&H invest za zemljište u sklopu nagodbe kojom se integralno trebaju riješiti dugogodišnji sudski sporovi između Grada Varaždina i pojedinih pravnih osoba.  Sporovi se odnose na kupoprodaju i zamjenu zemljišta te interventni odvoz baliranog otpada na južnom ulazu u gradu, u Brezju, na temelju ugovora iz prošlih mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, od 2005. do 2011. godine.

Pri glasovanju o izdavanju obveznica 14 vijećnika je bilo za,  suzdržani su bili nezavisni vijećnici Denis Mladenović i Vjeran Strahonja, kao i vijećnici Lige za Varaždin Vlado Sevšek i Davor Patafta koji su uključeni u pojedine sudske sporove, vezane uz tu odluku.

Obrazlažući odluku o suglasnosti na sklapanje nagodbe kojom se integralno rješavaju brojni sudski sporovi, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar rekao je da se time rješavaju svi sporovi s T&H investom, koncesija za zbrinjavanje baliranog otpada koju je donio prošli saziv Gradskog vijeća, a nije nikad potpisana. Također se rješava i aneks ugovora o interventnom zbrinjavanju otpada iz 2008. godine, koji bi pak trebao omogućiti konačno zbrinjavanje 100 tisuća tona baliranog otpada na južnom ulazu u grad.

Gradonačelnik Čehok je dodao da se tim prijedlogom "bale rješavaju u dvije i pol godine, a plaćaju u 12 godina s kamatom manjom nego kod obveznica." U raspravi je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ) komentirao kako se ova nagodba ne može povezati s kaznenom odgovornošću bilo koga, već o tome odlučuju institucije. Naime, iz oporbe i nekih udruga nagodbu povezuju s procesima protiv gradonačelnika Čehoka, a u jednom je već nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Habijan je dodao da se ovdje radi o rješavanju potencijalne štete za Grad Varaždin do 300 milijuna kuna u 25 sporova.

Za SDP i reformiste koji nisu sudjelovali na sjednici rekao je da su pokazali političku nezrelost.Vijećnici su danas sa 17 za i jednim suzdržanim, prihvatili i davanje prethodne suglasnosti za objavu javnog poziva na iskaz interesa za kupnju dionica Termoplina u vlasništvu Grada Varaždina. Gradonačelnik Čehok je u obrazloženju odluke rekao da se želi provjeriti koja je vrijednost tvrtke na tržištu, a onda će se tek donositi odluka o prodaji.

Vijećnici SDP-a i reformista nisu sudjelovali na sjednici zbog njezinog sazivanja on-line i prekasne dostave dokumentacije. Bili su na središnjem gradskom trgu ispred Gradske vijećnice.  Natalija Martinčević (Reformisti) izjavila je da je sjednica nelegalna i nelegitimna, a Neven Bosilj (SDP) najavio je da će poslati zahtjev za upravnim nadzorom nad zakonitošću te sjednice jer Poslovnik i Statut Grada Varaždina uopće ne predviđaju mogućnost održavanje on-line sjednice.