Dnevne novosti

Nezavisni sindikat Dalmacijavina traži sastanak s predsjednikom Vlade

16.07.2020 07:18 SPLIT, 15. srpnja 2020. (Hina) - Nezavisni sindikat Dalmacijavina priopćio je u srijedu da je poslao pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojemu od njega traži hitan sastanak s predstavnicima tog sindikata kako bi se razmotrile mogućnosti da Vlada osigura isplatu priznatih tražbina radnicima te tvrtke u stečaju.
Vodstvo Nezavisnog sindikata prije dva tjedna zatražilo je i od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da se očituje o sindikalnom prijedlogu da se bivšim radnicima Dalmacijavina kroz mjere socijalne politike osigura 64 milijuna kuna za priznate tražbine, plaće i otpremnine.

Prije toga splitsko Županijsko državno odvjetništvo, koje u stečaju zastupa državu, dalo je mišljenje da jedino Vlada može donijeti odluku da se kroz mjere socijalne politike riješi problem radnika. U prosincu 2019. u Vladi je održan sastanak u vezi s Dalmacijavinom, a u današnjem pismu Nezavisni sindikat moli Vladu i  Andreja Plenkovića da se "opet upriliči hitan sastanak, jer je ročište zakazano za Dalmacijavino 4. rujna 2020." 

"U dosadašnjim kontaktima vrlo dobro ste upoznati s našim zahtjevima kao i o cijelom postupku Dalmacijavina d.d. u stečaju", navodi se u pismu što ga je potpisala predsjednica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica  Sipović. Sindikat smatra da Vlada zna, može i treba pronaći način kako isplatiti radnike Dalmacijavina d.d. u stečaju.

"Sporazumnim rješenjem između Republike Hrvatske i radnika Dalmacijavina moguće je izbjeći mnoge nesuglasice i sudske postupke od  kojih nitko neće imati koristi, ni radnici ni Republika Hrvatska", navodi se u pismu. Podsjeća se da je Nezavisni sindikat Dalmacijavina u dopisu poslanom DORH-u zatražio očitovanje o slučaju Dalmacijavina.

"Također navodimo da smo Vladi uputili i dostavili na znanje upućeni dopis DORH-u kojim smo tražili očitovanje o slučaju Dalmacijavina u stečaju, a dogovor na sastanku u Vladi 19. prosinca 2019. bio je  da će Vlada zatražiti mišljenje od DORH-a.  Do danas nismo dobili nikakav odgovor od DORH-a pa molimo ako ga niste zatražili da u skladu s dogovorenim postupite", stoji u pismu Nezavisnog sindikata poslanom  Andreju Plenkoviću.

Nezavisni sindikat je  22. travnja također pisao Vladi i  podsjetio kako je na depozitnom računu splitskoga Trgovačkog suda od prodaje nekretnina Dalmacijavina oko 75 milijuna kuna te da će država svoje tražbine naplatiti kad taj sud novac uplati na žiroračun Dalmacijavina u stečaju.

"Glede uplate 64 milijuna kuna radnicima Dalmacijavina u stečaju preko Nezavisnog sindikata Dalmacijavina državni proračun ne bi imao nikakvu štetu", pisalo je u tom dopisu. Stečajni postupak u Dalmacijavinu počeo je 2012. godine. Tvrtka Oštrc poduzetnika Marinka Zadre kupila je Dalmacijavino na 11. ročištu za nešto više od 70 milijun kuna i u travnju 2016. ušla u posjed te tvrtke.

Bivši radnici Dalmacijavina godinama čekaju odštetu - plaće i otpremnine koje bi im se isplatile novcem kojim je tvrtka Oštrc kupila Dalmacijavino.