Dnevne novosti

Varaždin zaduživanjem i nagodbom želi riješiti dugogodišnje sudske sporove

16.07.2020 07:15 VARAŽDIN, 15. srpnja 2020. (Hina) - Grad Varaždin namjerava se izdavanjem municipalnih obveznica zadužiti za 67 milijuna kuna, a sklapanjem nagodbe "integralno riješiti dugogodišnje sudske sporove", o čemu se odlučivati u petak na sjednici Gradskog vijeća koja će, kako je najavio predsjednik vijeća Damir Habijan (HDZ), održati on-line.

Na konferenciji za novinare u srijedu Habijan je govorio o sklapanju nagodbe kojom bi se integralno riješilo dvadesetak dugogodišnjih sudskih sporova koji se vode protiv Grada ili ih Grad vodi protiv određenih pravnih osoba.

"S tim u vezi riješit će se i pitanje zbrinjavanja više od 100 tisuća tona baliranog otpada na južnom ulazu u grad", rekao je Habijan. „Ako gledamo financijski uteg za Grad Varaždin s obzirom na njegovu pravnu poziciju, oni mogu uzrokovati i 300 milijuna kuna izravne štete gradskom proračunu“, rekao je Habijan i dodao da bi sporovi mogli trajati sljedećih 10 godina te kako smatra da ih treba riješiti mirnim putem.

Nagodbom se, među ostalim, rješavaju sporovi o kupoprodaji zemljišta na Banfici i zamjeni zemljišta Jalkovec – Brezje te ugovor o interventnom odvozu otpada, objasnio je Habijan. Zaduživanjem putem obveznica tvrtkama Ekos holdingu i TH investu isplatilo bi se 26 milijuna, odnosno 22,5 milijuna kuna, čime bi se otvoreni sporovi završili nagodbom. Ostatak do 67 milijuna kuna bio bi potrošen za nabavu podzemnih spremnika (četiri milijuna kuna), za izgradnju servisne prometnice u gospodarskoj zoni Brezju te za početak realizacije sportsko-rekreacijskih sadržaja i skloništa za napuštene životinje na od države darovanom zemljištu Beli kipi.

Habijan je dodao da će se zbrinjavanje baliranog otpada riješiti dodatkom ugovoru o interventnom odvozu kojim je rok otplate za zbrinjavanje i sanaciju produžen na 12 godina. Trošak će prvih godinu dana biti 20 milijuna kuna, a nakon toga 11 godina plaćat će se oko 700.000 kuna na mjesec.

„Rok za izvršenje je 36 mjeseci, zbrinjavanje svih 105.000 tona bala. Cijena obrade je ista kao i 2008. godine iako su cijene u međuvremenu rasle“, rekao je Habijan. Na sjednici će se odlučivati i o prodaji gradskih dionica u Termoplinu d.d. Habijan je rekao kako nije riječ o prodaji, nego o javnom pozivu o iskazivanju interesa za prodaju dionica u vlasništvu Grada Varaždina, a odluka o prodaji trebala bi slijediti tek kad se jave zainteresirani investitori.

Na predložene odluke reagirali su prekjučer iz oporbenoga SDP-a najavivši da neće sudjelovati u radu sjednice koja će se održati on-line. Gradskoj vlasti i gradonačelniku Ivanu Čehoku zamjeraju zaduživanje i nagodbu, ocjenjujući ih „pogodovanjem određenim pojedincima“. Za odluke o kojima bi trebalo odlučiti u petak ocijenili su da su dio "famoznog integriranog rješenja" koje bi trebalo riješiti pitanje baliranog otpada i svih povezanih sudskih postupaka.

SDP tvrdi kako se iz dnevnog reda ne vidi rješava li se time uopće varaždinski problem baliranog otpada. Kako je rekao predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković, "želi se popeglati sve svoje sudske procese i zadužiti Grad za nekoliko stotina milijuna kuna" kako bi se napunili privatni džepovi. "U petak nas čeka završni čin, sumrak sage vladajuće koalicije Ivana Čekoka i HDZ-a na čelu s Habijanom te Davora Patafte", rekao je Marković. 

SDP se ne slaže ni s prodajom gradskih dionica Termoplina, a gradskoj su vlasti zamjerili i zbog prekasne dostave opsežnih materijala za sjednicu. Predsjednik Gradskog vijeća Habijan odgovorio im je na današnjoj konferenciji da se sjednica održava on-line zbog epidemioloških razloga, a da u komentarima o odlukama iznose netočne informacije te ne nude nikakva druga rješenja.

„Kada smo prije tri godine s nezavisnom listom Ivana Čehoka preuzeli upravljanje gradom, znali smo da treba donijeti odluke koje neće biti lake. Odbacujem bilo kakve etikete da bilo kome pogodujem. Ušao sam u ovo iz iskrenih namjera i ne bih dizao ruku za nešto što bi bilo na štetu građana“, poručio je danas Habijan.