Dnevne novosti

AZTN: U 2019. izrečene upravno-kaznene mjere od 4,1 milijun kuna

16.07.2020 07:20 ZAGREB, 15. srpnja 2020. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je u 2019. ukupno riješila 772 predmeta iz područja tržišnog natjecanja i zabranjenih nepoštenih trgovačkih praksi, a za utvrđene povrede zakona iz tih područja izrekla je upravno-kaznene mjere u iznosu od 4,1 milijun kuna, podaci su iz sažetka godišnjeg izvješća o radu Agencije za 2019.

Agencija u 2019. bilježi povećanje riješenih predmeta za 12,6 posto u odnosu na 2018., što je izraženiji trend povećanja, s obzirom da je 2018. u odnosu na 2017. povećanje iznosilo 6,7 posto, navodi se u godišnjem izvješću, koje je AZTN uputio u Hrvatski sabor. 

Iz Agencije podsjećaju da je 2019. prva kalendarska godina u kojoj je Agencija primjenjivala Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi (ZNTP) u tzv. punom opsegu, kao akt koji pokriva široku problematiku zabrane nepoštenih trgovačkih praksi. Zbog toga je Agencija imala i značajno povećan opseg poslova.

Po podacima iz sažetka izvješća, Agencija je zadnjeg dana prošle godine imala ukupno 37 upravnih predmeta u tijeku - 15 iz područja tržišnog natjecanja i 22 iz područja nepoštenih trgovačkih praksi. Riječ je o upravnim postupcima pokrenutim u drugoj polovici 2019., u kojima se postupak kontinuirano i aktivno vodi, ali se do kraja 2019. još nisu stekli zakonski uvjeti za donošenje rješenja. 

Dva zabranjena kartela

Kako ističu iz Agencije, velik dio aktivnosti tijekom prošle godine odnosio se na predmete vezane uz utvrđivanje zabranjenih horizontalnih sporazuma između poduzetnika (kartela), a ukupno je iz tog područja riješeno 25 predmeta. Utvrđeno je postojanje dva zabranjena kartela u kojima je više poduzetnika konkurenata dogovaralo cijene svojih usluga i na taj način štetilo korisnicima usluga dogovarajući više cijene od tržišnih, ističu iz AZTN-a. 

"Do odlučujućih dokaza u predmetima, AZTN je došao informacijom od korisnika usluga, odnosno putem nenajavljenih pretraga u kojima je korištena informatička forenzička obrada podataka", navodi se u izvješću. Agencija je, kako bi utvrdila postoje li indicije dostatne za pokretanje postupka utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja po službenoj dužnosti, tijekom 2019. provela i prethodno ispitivanje stanja na 13 mjerodavnih tržišta te je otvorila ukupno 22 predmeta iz tog područja.

Postupak utvrđivanje zlouporabe vladajućeg položaja pokrenut je u dva predmeta. U jednom od njih Agencija je postupak okončala prihvaćanjem mjera predloženih od strane poduzetnika, a u drugom, unatoč dostatnim indicijama za pokretanje postupka, nije utvrđeno postojanje dokaza o zlouporabi vladajućeg položaja.

U ostalim predmetima, nakon detaljnog prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnim tržištima, nije utvrđeno dostatno indicija za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, navodi se u sažetku godišnjeg izvješća.

U području ocjene dopuštenosti koncentracija Agencija je analizirala 35 mjerodavnih tržišta. Od ukupno riješenih 34 predmeta, u dva su predmeta provedene dubinske pravne i ekonomske analize, odnosno u tim je predmetima provedena ocjena dopuštenosti koncentracije poduzetnika na 2. razini. U 13 predmeta koncentracije su ocjenjene dopuštenim na 1. razini, odnosno bez pokretanja postupka, jer se radilo o koncentracijama koje nemaju značajan učinak na tržišno natjecanje. U šest predmeta Agencija je odbacila prijave namjere provedbe koncentracije, navodi se u izvješću.

U 9 predmeta utvrđeno nametanje nepoštenih trgovačkih praksi, kazne 3,49 milijuna kuna

Agencija je lani riješila i ukupno 62 predmeta iz područja zabrane nepoštenih trgovačkih praksi - u devet predmeta utvrđeno je nametanje nepoštenih trgovačkih praksi od strane više trgovaca i otkupljivača ili prerađivača te je za njih izrečena upravno-kaznena mjera u ukupnom iznosu od 3,49 milijuna kuna. Ostala 53 predmeta iz tog područja odnosila su se na istraživanje pojedinih tržišta i očitovanja na upite fizičkih i pravnih osoba, komora i drugih subjekata te na međunarodnu suradnju s EK, napominju iz AZTN-a. 

Agencija je među ostalim lani pokrenula i sektorsko istraživanje digitalnih tržišta, točnije istraživanje tržišta pružanja usluga online rezervacija smještaja u Hrvatskoj, a rezultati istraživanja će biti objavljeni u godišnjem izvješću AZTN-a za 2020. godinu. 

Među prioritetima Agencije u sljedećem razdoblju bit će otklanjanje teških ograničenja tržišnog natjecanja, kao što je sklapanje zabranjenih sporazuma, prvenstveno kartela, koji, kako se ističe, nanose najveću štetu gospodarstvu i potrošačima.

"S obzirom na to da su karteli u pravilu tajni sporazumi, ključni izazovi koji kontinuirano stoje pred AZTN-om su kako otkriti kartel, odnosno kako saznati za njegovo postojanje te kako prikupiti čvrste dokaze o tome", napominju iz Agencije. Također će se pažnja usmjeriti i na utvrđivanje zlouporaba vladajućeg položaja poduzetnika te kontrolu dopuštenosti koncentracija poduzetnika. 

Agencija će nastaviti provoditi godišnja sektorska istraživanja, aktivno surađivati s EK i tijelima nadležnim za zaštitu tržišnog natjecanja država članica EU kao i s resornim ministarstvima gospodarstva i poljoprivrede te se posebno angažirati na daljnjem provođenju ZNTP-a, najavljuju iz AZTN-a u sažetku godišnjeg izvješća.