Dnevne novosti

Britanija planira isplatu bonusa poslodavcima koji će vraćati radnike na posao

09.07.2020 07:10 LONDON, 8. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Britanska vlada nastojat će otkloniti krizu nezaposlenosti isplatom bonusa tvrtkama koje će vraćati na posao radnike otpuštene zbog koronakrize, najavio je srijedu ministar financija Rishi Sunak.
Prema tome planu, poslodavac bi po svakom zaposleniku vraćenom na posao dobio bonus od 1.000 funti (1.256 dolara) nakon što krajem listopada završi državni program subvencioniranja plaća onih koji su otpušteni zbog koronakrize, rekao je Sunak u parlamentu.

Kroz program za očuvanje radnih mjesta, britanska vlada subvencionira plaće devet milijuna radnika, što je ekvivalent više od trećine ukupno zaposlenih u privatnom sektoru, a podupire i plaće dva milijuna samozaposlenih, podsjeća Reuters. “Želim da svaka osoba u ovom parlamentu i u zemlji zna da neću prihvatiti nezaposlenost kao neizbježan ishod”, rekao je Sunak parlamentarcima. “Nismo činili sve ovo da bismo sada stali i rekli - 'posao je završen'. Zapravo je tek počeo”, poručio je ministar financija.

Novi plan uključuje i dvije milijarde funti vrijedan fond za potrebe kreiranja privremenih poslova za nezaposlene u dobi od 16 do 24 godine u šestomjesečnom razdoblju. U planu je i najveće povećanje broja pripravničkih mjesta u povijesti, koje će također dijelom financirati vlada.

Ministar je najavio i značajno smanjenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na potrošnju u hotelima, restoranima i turističkim znamenitostima, te subvencioniranje popusta na obroke u restoranima kako bi se pomoglo uslužnom sektoru, najteže pogođenom koronakrizom. Standardna stopa PDV-a od 20 posto bit će smanjena na pet posto za ugostiteljstvo i domaći turizam, počevši od iduće srijede, a ostat će na snazi do 12. siječnja iduće godine. To će vladu stajati oko četiri milijarde funti, rekao je Sunak u parlamentu.

Odvojeno je kazao i da će vlada u kolovozu subvencionirati do pola cijene obroke u restoranima ponedjeljkom, utorkom i srijedom. Dodatne tri milijarde funta vlada namjerava utrošiti na poboljšanje energetske učinkovitosti stambenih i državnih zgrada, čime će se poduprijeti više od 100 tisuća radnih mjesta, najavio je nadalje ministar u parlamentu. Minimalni iznos za kupnju nekretnine koji podliježe plaćanju poreza bit će podignut na 500 tisuća funta, što je četiri puta više nego što je sada, kako bi se oživjelo tržište nekretnina i šire gospodarstvo. 

Odluka trebala bi stupiti na snagu odmah i ostati u primjeni do 31. ožujka.