Dnevne novosti

Njemački financijski regulator pod lupom EU-a zbog propasti Wirecarda

29.06.2020 07:00 BRUXELLES, 26. lipnja 2020. (Hina/Reuters) - Europski regultor za financijska tržišta trebao bi utvrditi je li bilo propusta u njemačkom nadzoru financijsko-tehnološke tvrtke Wirecard koja je objavila stečaj nakon skandala s nestalih 1,9 milijardi eura.   
Wirecard je u četvrtak objavio stečaj nakon što ih je revizor upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura. Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je krivotvorio podatke i manipulirao tržištem.

Kompanija za obradu digitalnih transakcija osnovana je 1999. godine, na vrhuncu balona internetskih tvrtki. U početnoj fazi njezini su klijenti bile internetske stranice za kocku i pornografiju ali se krug brzo širio i kompanija je ubrzo postala miljenica ulagača. Godine 2018. g. Wirecard je uvršten u indeks DAX frankfurtske burze, s tržišnom kapitalizacijom od 23 milijarde eura, većom od one Deutsche Banka i Commerzbanka. Danas njezini dugovi prema ulagačima premašuju četiri milijarde eura a skandal je privukao pozornost Europske komisije, pod čijom se lupom našao njemački regulator za financijski sektor" Tražit ćemo od ESMA-e (Europska agencija za vrijednosnice i financijska tržišta da ispita je li bilo propusta u nadzoru i ako utvrdi da jest, da predloži što dalje", izjavio je u razgovoru za Financial Times potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis.

Ovisno o preliminarnim zaključcima ESMA-e, Komisija mogla bi pokrenuti vlastitu istragu kako bi utvrdila je li BaFin (njemački regulator za financijski sektor) prekršio europske propise o financijskim izvješćima, dodao je Dombrovskis. "Moramo pojasniti što je pošlo po zlu", kazao je europski povjerenik, dodajući da će ESMA-i dati rok do sredine srpnja da odgovori na zahtjev.U ESMA-i su potvrdili da su dobili zahtjev. Bruxelles traži da se utvrdi je li BaFin poštovao europsku direktivu o transparentnosti koja uključuje zahtjeve o financijskim izvješćima kompanija s dionicama uvrštenim u burzovnu kotaciju, navode. 

Svrha je propisa o transparentnosti da ulagači dobivaju točne informacije o kompanijama, pojašnjava Reuters."Dobili smo zahtjev Europske komisije da na temelju utvrđenih činjenica analiziramo događaje koji su doveli do sloma Wirecarda i supervizorske odgovore na te događaje", kazao je glasnogovornik europskog regulatora. Budu li utvrđeni propusti, Bruxelles bi mogao zatražiti od njemačkog regulatora da izmijeni supervizorsku praksu, što regulatori obično tumače kao pljusku, dodaje Reuters.