Dnevne novosti

Granice EU-a mogle bi ostati zatvorene za SAD i nakon 1. srpnja

25.06.2020 07:00 BRUXELLES, 24. lipnja 2020. (Hina) - Granice Europske unije mogle bi ostati zatvorene za Amerikance nakon što Unija potpuno pokrene svoja gospodarstva i turizam i to zbog načina na koji se Washington nosio s pandemijom, objavio je u utorak New York Times pozivajući se na anonimne europske izvore.

Dužnosnik uključen u razgovore s članicama EU-a o tome tko će smjeti ući u nju podijelio je nacrte popisa prihvatljivih putnika, na kojima nema Amerikanaca. Drugi dužnosnik potvrdio je da popisi postoje, ali nisu još objavljeni, dok su još dvojica potvrdila njihov sadržaj. Nije poznato jesu li američki dužnosnici unaprijed obaviješteni da će Amerikanci biti isključeni iz popisa kad se EU otvori za zemlje izvan bloka 1. srpnja. Prema oba nacrta dopustit će se ulazak putnika iz Kine, gdje je virus izbio krajem prošle godine, ali ne i Amerikancima, Brazilcima i Rusima. 

Dužnosnici s kojima je razgovarao Times kažu da bi SAD mogao biti naknadno na popisu ako padne broj zaraženih u toj zemlji.Dodaju da je "malo vjerojatno" da će se odmah učiniti ikakva iznimka za SAD, piše Times. Također, popis nije finaliziran i može se izmijeniti prije roka. SAD je najpogođenija zemlja s više od 2.3 milijuna zaraženih i više od 120.000 mrtvih. Zemlje EU-a većinom su zatvorene za zemlje izvan bloka od sredine ožujka, osim za slučajeve "nužnog putovanja".

SAD je također zatvorio granice za većinu europskih zemalja. Porast zaraženih u nekoliko američkih saveznih država zabrinuo je europske dužnosnike. Strahuju da bi Amerikanci mogli potaknuti drugi val koronavirusa u Europi. No zabrana ulaska američkih turista mogla bi značiti gubitke milijuna dolara u turizmu za zemlje koje pokušavaju spasiti gospodarstvo nakon mjeseci izolacije. Neke zemlje EU-a već su i otvorile svoje granice za treće zemlje.