Dnevne novosti

EU spreman samostalno uvesti porez na digitalne usluge

19.06.2020 07:05 BRUXELLES, 18. lipnja 2020. (Hina/Reuters), Europska unija spremna je sama uvesti porez na digitalne usluge kompanija poput Googlea, Amazona, Facebooka i Applea ako globalni dogovor ne bude postignut do kraja godine, objavio je u četvrtak europski povjerenik za gospodarstvo.
Paolo Gentiloni time je reagirao na američko povlačenje iz pregovora o globalnom rješenju oporezivanja digitalnih usluga. Američki ministar financija objavio je u srijedu da se SAD povlači iz pregovora budući da nije postignut nikakav napredak.

„Izuzetno žalim zbog odluke SAD-a koja će zakočiti međunarodne razgovore o oporezivanju digitalne ekonomije. Nadam se da je posrijedi tek kratkotrajni zastoj, ne i definitivni kraj", rekao je Gentiloni.

„Europska komisija želi globalno rješenje kojim će se oporezivanje kompanija prevesti u 21. stoljeće i vjerujemo da je OECD-eov pristup koji se bazira na dva oslonca ispravan."

"Ako to ne bude moguće izvesti u ovoj godini, jasno smo dali do znanja da ćemo iznijeti novi prijedlog na razini EU-a", naglasio je Gentiloni.