Dnevne novosti

Strože provjere EU-a stranih tvrtki koje žele koristiti subvencije za kupnje

10.06.2020 07:15 BRUXELLES, 9. lipnja 2020. (Hina/Reuters) - Europska unija želi uvesti strože provjere stranih kompanija u državnom vlasništvu ili s potporom tih zemalja koje žele kupiti europske tvrtke, u nastojanju da se spriječe nepravedne subvencije, izjavila je u utorak europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja.
Povjerenica Margrethe Vestager izjavila je u intervjuu da strane kompanije koriste subvencije, dodajući: "Mi to ne znamo, jer dolaze bez potvrda i postoji visoki rizik da će fragmentirati naše jedinstveno tržište odnosno stvoriti nepravednu prednost u tržišnoj utakmici."Vestager je zadužena za provjeru državne pomoći koju vlade EU-a daju svojim kompanijama. U sljedećem će tjednu predstaviti prijedlog poznat pod nazivom bijela knjiga o stranim subvencijama. Rekla je da bi mogli ispitati i kompanije koje od ranije posluju u bloku 27 zemalja i za koje se sumnja da su pod kontrolom stranih država ili pak primaju njihovu pomoć.

Vestager je odobrila više od tri tisuće milijardi eura koje će vlade EU-a upumpati u svoje kompanije pogođene krizom zbog koronavirusa. Povjerenica je izjavila da se pozorno nadzirane državne potpore EU-a razlikuju od subvencija koje koriste strane kompanije."Znamo što se događa, znamo i da je to privremeno. To karakterizira mnoštvo različitih problema. Znamo da su potrebne i da odluke koje donosimo smanjuju rizike usitnjenosti jedinstvenog tržišta a to nije slučaj sa stranim subvencijama“, istaknula je Vestager.