Dnevne novosti

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak razgovaraju s glavnim tajnikom WHO-a

08.06.2020 07:00 ZAGREB, lipnja 2020. (Hina) – Ministri vanjskih poslova članica Europske unije u ponedjeljak će videokonferencijom razgovarati o pomoći partnerskim zemljama u borbi protiv koronavirusa, a sudjelovat će čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Ghebreyesus, priopćio je Zrinjevac.
Ministri će na neformalnom Vijeću za vanjske poslove u razvojnom formatu raspravljati o napretku u provedbi paketa „Tima Europa“ u sklopu kojeg Europska unija priprema pomoći partnerskim zemljama u borbi protiv pandemije covida-19, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). Glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ministrima će predstaviti svoje stavove i uvide u borbi protiv pandemije, priopćeno je. 

Dodaje se da će europski šefovi diplomacija potvrditi prihvaćanje pet zaključaka Vijeća koji su dogovoreni tijekom hrvatskog predsjedanja, među njima i oni o podršci mladima u vanjskom djelovanju, što je bio jedan od prioriteta hrvatskog vodstva Vijećem EU-a. Na dnevnom redu ministara bit će i pregled pregovora za novi okvir partnerstva između EU-a i zemalja Afrike, Kariba i Pacifika nakon isteka trenutnog Sporazuma iz Cotonoua iz 2020. godine, kao i prijedlog Europske komisije za buduću financijsku arhitekturu za održiv razvoj i susjedstvo u kontekstu sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira, zaključuje se u priopćenju.

Poslije videokonferencije najavljeno je obraćanje za medije hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana koji će iz Nacionalne sveučilišne knjižnice sudjelovati na virtualnom skupu.