Dnevne novosti

Bačić: Predložit ćemo drugačiji pristup imenovanju dužnosnika

03.06.2020 07:15 ZAGREB, 2. lipnja 2020. (Hina) - Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić najavio je u utorak da će HDZ za tjedan dana predstaviti svoj izborni program u kojemu će posebno poglavlje posvetiti borbi protiv korupcije, „drugačijem pristupu, pa i imenovanju dužnosnika“. 
„Uvest ćemo određene predradnje i procedure kod imenovanja i predlaganja“, rekao je Bačić na N1 televiziji. Ponovio je uvjerenje da afera Vjetroelektrane, u kojoj je uhićeno više osoba, na čelu s Josipom Rimac, bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom, neće stranci štetiti na parlamentarnim izborima. „Postupak, pa i tajming otvaranja tog procesa, pokazuje kako HDZ nema „šapu“ nad hrvatskim pravosuđem, odvjetništvom i policijom što joj se često implicira“, rekao je opetujući kako se tu, neovisno o dužnosniku, njegovu imenu i prezimenu te pripadnosti političkoj stranci, vodi „nesmiljena“ borba protiv kriminala i korupcije i zato je siguran da taj proces, odnosno afera, neće štetiti HDZ-u.

Bačić smatra i kako se, kad je u pitanju korupcija, jednim „aršinom“ mjeri HDZ, a drugim SDP i ostale oporbene stranke. Govori se o korupciji u HDZ-u, u isto vrijeme kad je za čelnika oporbe Davora Bernardića utvrđen sukob interesa, kad je nezakonito primio 263 tisuće kuna za stipendiju i nije na nju platio, „utajio“ je preko 105 tisuća kuna poreza, rekao je Bačić, spominjući da je drugi čovjek Restart koalicije pravomoćno presuđen za tešku provalu, a Mrak Taritaš  je „praktično hodajući sukob interesa“. Rekao je i kako je u medijima i javnosti „netragom“ nestala afera vezana za EPK 2020., odnosno Rijeku „SDP-ovu utvrdu“, otvorena dan prije afere Vjetroelektrane koja puni medije.

U utorak se očekuje procjena konzultanata za Inu

Bačić je najavio kako se u idući utorak očekuje da konzultanti daju procjenu vrijednosti Ine. „Nakon toga ćemo morati sjesti u Hrvatskoj, prije svega u Vladi, nakon izbora i vidjeti kako ispuniti taj naš stav da Inu vratimo u hrvatske ruke“, rekao je odgovarajući na pitanje o propitivanju uloge ministra energetike Tomislava Ćorića  u vezi s pogodovanjem MOL-u te projektu vjetroelektrana Krš-Pađene. Nisam Ćorićev odvjetnik, no u procesu potpisivanja rješenja prema kojem nije trebalo raditi glavnu ocjenu utjecaja (vjetroelektrana) na ekološku mrežu, vodio se zakonom i pravilnicima, a da je postupio u skladu sa zakonom potvrdili su Upravni i Visoki upravni sud, kazao je.

HDZ će pobijediti u 5. izbornoj jedinici 

Bačić je naveo da je po njegovim informacijama, od svih ministara koji su bili u Vladi, za izborne liste od svoje organizacije predložena Gabrijela Žalac, no hoće li u konačnici i biti na njoj odlučit će Nacionalno vijeće na prijedlog Predsjedništva HDZ-a. Objasnio je i zašto Damir Krstičević ne ide na izbore, Jednostavno je odlučio da će propustiti ovaj izborni ciklus, no bit će uz nas, rekao je potpredsjednik HDZ-a koji je najavio „uvjerljivu“ pobjedu te stranke u 5., slavonskoj izbornoj jedinici čiju listu nosi Zdravko Marić. HDZ će pobijediti i u Vukovaru, rekao je na opasku da će Mariću konkurirati Ivan Penava, donedavni HDZ-ov gradonačelnik. Ako se Penava želio boriti za interes Vukovara u Zagrebu imao je priliku jer je ušao u Sabor na HDZ-ovoj listi i nije mi jasno zašto je tada napustio saborsku dužnost na koju se sada želi vratiti na drugoj stranačkoj listi, zapitao se Branko Bačić.