Dnevne novosti

Aladrović: Pada nezaposlenost, uskoro skraćeno radno vrijeme

02.06.2020 07:30 radnici
ZAGREB, 1. lipnja 2020. (Hina) - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je u ponedjeljak kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.
Nezaposlenost u zadnjih 15-ak dana pada, u ožujku i travnju imali smo uzlazni trend, u svibnju se trendovi okreću, rekao je Aladrović istaknuvši da je u svibnju zabilježeno povećanje broja zaposlenih za 11.800.

Država bi sufinancirala jedan radni dan 

"Trendovi poslovne aktivnosti se okreću, jako je dobro za hrvatsku ekonomiju da zaposlenost raste, a nezaposlenost pada", rekao je ministar novinarima ocijenivši kako je Hrvatska na tržištu rada za sada zadržala ozbiljnu razinu poslovne aktivnosti i pozitivne trendove. Također je iznio koncept kako će konkretno izgledati mjera skraćenog radnog vremena, koja će biti definirana tijekom lipnja."Koncept je da teret dijela rada koji nije efikasan snosi država. U prijevodu, ako poslodavac radi pet dana u tjednu, a ima potrebu za četiri, država bi sufinancirala jedan radni dan, a poslodavac plaće za četiri radna", rekao je.  

Detaljnije ćemo definirati mjeru u suradnji sa sindikatima i poslodavcima, za sutra su poslani pozivi na sastanak, očekujemo da će se socijalni partneri odazvati, kazao je Aladrović podsjetivši da je takva mjera i u prethodnim krizama pokazala dobre rezultate.Smatramo da je u idućem razdoblju, kada ne možemo ići horizontalno kao što smo išli s mjerama za očuvanje radnih mjesta, to jedan od načina kako možemo očuvati radna mjesta, poslovnu i gospodarsku aktivnost, dodao je.

Na upit hoće li građani koji koriste moratorij doći na crne liste, s obzirom da banke ponovno mogu izmjenjivati informacije o kreditima građana, odgovorio je kako ne zna konkretno kakav je stav poslovnih banaka, no bitno je da je moratorij ugovorni odnos građana i banke. Zato ne vidi potrebe za crnim listama i očekuje da banke neće formirati nikakve crne liste.

Izborne liste do 12. lipnja

Nije otkrio hoće li Predsjedništvo HDZ-a, koje se sastaje poslijepodne, razgovarati o članstvu Josipe Rimac upletene u aferu Vjetroelektrane. Nisam informiran o svim temama za Predsjedništvo, rekao je. Nije želio ulaziti u detalje tog slučaja već je poručio kako HDZ i Vlada ne mogu podržavati koruptivne radnje.Izborne liste HDZ će, kaže, formirati do 12. lipnja, a o osobnim preferencijama nije se želio izjašnjavati dok to ne prođe na stranačkim tijelima. "HDZ će imati snažne liste, sa snažnim ljudima koji će dobiti izbore", kazao je Aladrović.