Dnevne novosti

Prijave za pomoć od lipnja preko sustava e-građani

01.06.2020 07:15 ZAGREB, 30. svibnja 2020. (Hina) - Ministarstvo graditeljstva u prvoj će polovici lipnja početi primati prijave a sljedeći tjedan objaviti i javni poziv za isplate pomoći za hitne mjere građanima čije su zgrade stradale u potresu u Zagrebu, piše u subotu Jutarnji list. 
Riječ je o mjeri koju ministar graditeljstva Predrag Štromar najavljuje posljednjih mjesec dana kao pomoć u visini od 20 tisuća kuna po kućanstvu a za koju će se prijave Ministarstvu podnositi putem identifikacije e-Građani.   "Isplate će se izvršiti nakon pregleda i obrade zaprimljenih prijava", odgovaraju iz ministarstva graditeljstva.

Na pitanje prema kojim će se kriterijima isplaćivati ta sredstva i hoće li kriterij biti "najbrži prst", odnosno onaj koji se prvi javi, ili netko drugi, iz Ministarstva odgovaraju da će "kriterij za dobivanje novčane pomoći biti potpuna ispunjena prijava putem e-Građani s priloženom cjelovitom i potpunom dokumentacijom".   

Nadalje objašnjavaju da ta sredstva nisu namijenjena pojedincima, nego za namjenske radove na kućama i zgradama.  "Podnositelj prijave za višestambene i poslovno-stambene zgrade bit će upravitelji zgrada i/ili predstavnici suvlasnika te (su)vlasnici obiteljskih kuća sukladno važećim propisima", stoji u odgovoru iz Ministarstva.  Riječ je o novčanoj pomoći koja će se davati sukladno Vladinoj odluci za: nužnu privremenu zaštitu od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržavanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zid te popravak dizala.  

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bit će nadležan za dodjelu sredstava za kupnju kondenzacijskih bojlera kojima se zamjenjuju postojeći.  "To će se rješavati kao javni poziv, tako i prijave i dodjela sredstava", stoji u odgovoru iz Ministarstva te dodaju da će se "priznavati računi izdani za radove i usluge za opravdane troškove oštećenih zgrada sukladno Vladinoj odluci".