Dnevne novosti

Sindikati upozorili Vladu da poslodavci krše zakon radeći sljedeću nedjelju

29.05.2020 07:25 ZAGREB, 28. svibnja 2020. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske  i Sindikat trgovine Hrvatske  pozvali su u četvrtak Vladu da zaštiti zakone i njihovu provedbu, upozorivši da mnogi poslodavci mimo Zakona o radu najavljuju radnicima rad sljedeću nedjelju bez prethodne najave od tjedan dana.
Sindikati su otvorenim pismom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću htjeli upozoriti da su brojni poslodavci najavili rad u nedjelju svojim radnicima, ne pridržavajući se zakonskih odredbi Zakona o radu, prema kojoj se radnike o radnom vremenu treba obavijestit tjedan dana prije."Ako poslodavac ne postupi sukladno ovoj odredbi čini prekršaj, za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 61.000 do 100.000 kuna.", stoji u priopćenju sindikata.

Naglasili su da je vrijeme od Odluke Stožera do sljedeće nedjelje manje od zakonski predviđenog vremenskog roka te da bi sukladno tome radnici trebali biti slobodni i nastviti s radom tek u ponedjeljak. "Unatoč toj činjenici brojni poslodavci su javnosti najavili rad u nedjelju, kršeći prava radnika na više načina. Ovakvo ponašanje poslodavaca je, na žalost, uobičajeno u našem poslu", navode u priopćenju sindikati.

Istaknuli su kako je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer kazao da treba biti fleksibilan te da on ne bi govorio o sankcijama jer se gospodarstvo mora pokrenuti, a sindikati su izjavu shvatili kao poruku da je kršenje zakona prihvatljivo. "On, kao i većina dužnosnika, ili ne zna ili zaboravlja kako gospodarstvo čine i radnici te da su njegovi glavni pokretači ljudi, i radnici i kupci", stoji u priopćenju.Izjavu ministra Aladrovića smatraju nedopustivom. "Ponovno se sve svodi na razumijevanje javnih vlasti za poslodavce u trgovini i njihovu nepresušnu glad za profitom nauštrb prava", navode u priopćenju.

Ministarstvo rada je danas, na zahtjev sindikata, izradilo mišljenje o toj temi u kojem stoji da bi se postojanje "prijeke potrebe" za radom trebalo utvrđivati od slučaja do slučaja, a iz sindikata smatraju kako ne postoji "prijeka potreba" za radom trgovina. Sindikati su stoga najavili kako su prisiljeni pokrenuti mehanizam nadzora."Bit će to, ujedno, dobra prilika provjeriti neovisnost neovisnog nadzornog tijela, kada su u pitanju prava radnika", poručuju iz sindikata.